Winelovers

Ikonikus pezsgők ikonikus filmekből

5 kedvenc következik

2017. május 19. - Winelovers

tiffanys_1.jpg

Amióta világ a világ (de legalábbis léteznek filmek), azóta találkozhatunk a legnagyobb champagne brandekkel a filmvásznon is. Az alkoholfogyasztási szokások gyakorta a filmekben látottak szerint alakulnak, sőt, néha az is előfordul, hogy valóban az adott tétel a színész kedvence. Most viszont a mi kedvenceink következnek!

Mielőtt eláruljuk öt kedvenc pezsgőközpontú filmünket, nem árt tisztázni, hogy mi is a champagne tulajdonképpen. Champagne-nak hívunk minden olyan Champagne borvidéken készülő pezsgőt, amely méthode traditionelle, azaz palackos erjesztéssel és érleléssel készül. Az exkluzív borvidék legfőbb szőlőfajtái pedig: pinot noir, pinot meunier és chardonnay.

A folyamat leglényegesebb eleme, hogy az alapbor palackozása után némi cukor és élesztő hozzáadásával rásegítenek az erjedés folytatódására (=második erjedés). Az ekkor keletkezett szén-dioxid elnyelődik a borban, és a palack felbontása után tökéletes buborék formában tör elő. Különleges minőségű pezsgőknél megfigyelhető a nagyon apró, de folyamatos buborékozás akár még órákkal a felbontás után is! Jöjjenek hát a kedvencek!

A szürke ötven árnyalata - Bollinger La Grande Année Rosé

art_bollingerros-.jpg

Az alfahímek között is vannak igazi csúcsragadozók; aki Bollinger La Grande Année Rosé-val kínálja szíve hölgyét, az valahol a piramis legeslegtetején helyezkedik el. Bár csak egyetlen jelenetben tűnik fel a konkrét brand (furcsa módon akkor is inkább mintha fehér pezsgőt látnánk), de a könyv változatával hatalmasat profitált a márka – az egyébként 68% pinot noir és 32% chardonnay összetételű csúcsminőségű itallal.

James Bond filmek - évjáratos Bollinger és Dom Perignon

moore_bond_bollinger.jpg

James Bond pontosan tudja, mitől döglik a légy. Ha nem martini koktélt rendel (rázva, nem keverve!), akkor elsősorban a Bollinger, illetve a Dom Perignon pezsgői érdeklik, azok viszont annál inkább. A statisztikák szerint ugyanis a 22 filmben összesen 35 jelenetben szerepel pezsgő, ebből 17 jelenetben a Bollinger, 7-ben pedig a Dom Perignon márka. Roger Moore és Pierce Brosnan is folyamatosan ezeket rendelte – természetesen kifejezetten az évjáratosakat. Persze miért is adták volna alább...

Showgirls - Cristal

showgirls_champagne.jpg

A finoman erotikus drámában a szerencsejáték, pénz és showműsorok világába, Las Vegasba csöppenünk; így hát innen sem hiányozhat az igazi champagne! Amikor a feltörekvő Nomi szereplési lehetőséget kap az Istennő című vadiúj musical tánckarában, kolleginája (Cristal) nem akármilyen pezsgővel kínálja, és hozzá is teszi: "Ez nem champagne, ez SZENT VÍZ. Magamat is ez után neveztem el" – majd mindketten belekortyolnak. 

Álom luxuskivitelben - bármilyen champagne, bármikor

tiffany.jpg

Holly Golightly szintén nagy szerelmese az elegáns francia buborékoknak, előszeretettel rendelt champagne-t reggelijeihez, sőt esetenként még a reggeli előtt is. A film egyik ikonikus jelenetében ennek hangot is ad, ám azt, hogy vajon Audrey Hepburn igazából is ennyire imádta volna-e ezeket a luxus italokat, nem tudjuk..., de erősen érezzük, hogy igen.

A nagy Gatsby - Moët & Chandon

moetgatsby.jpg

Mr. Gatsby elképesztően nagyszabású partijain – bár nem lett egyértelműen kimondva –, de nagy valószínűséggel a Moët & Chandon márka pezsgői pukkantak, legalábbis a 2013-as film díszlettervezője, Catherine Martin szerint. A dicsekvéséről híres, milliomos Jay Gatsby menő pohárpiramisokkal is kérkedhetett hedonista mulatságain, ahol szó szerint csak úgy folyt a pezsgő, mindenhol. 

F. Scott Fitzgerald, a Great Gatsby szerzője szerint: "Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right.” (A túl sok legtöbbször rossz, kivéve ha champagne-ról van szó.)

Ha valóban egyedi különlegességekre vágysz, gyere el a Pezsgő Június exkluzív champagne mesterkurzusára!

Már csak az impozáns pezsgősor miatt is, hiszen 9 évjárat és 9 ház lesz jelen:

  • Piper Heidsieck, Rare Millésime 2002
  • Dom Perignon, Dom Perignon 2003
  • Pol Roger, Sir Winston Churchill 2004
  • Charles Heidsieck, Brut Millésime 2005
  • Taittinger, Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2006
  • Delamotte, Blanc de Blancs Millesime 2007
  • Veuve Clicquot, Vintage Reserve 2008
  • Larmandier-Bernier, Terre de Vertus 2009
  • Louis Roederer, Brut Vintage Rosé 2010
süti beállítások módosítása