Winelovers

Gourmet Fesztivál, az ellenállhatatlan csábítóm

6+1 fontos felismerés

2017. május 22. - ferenczicsilla

szombat52.jpg

A hétvégén nem csupán a gasztromédia, de számos lelkes látogató is gondosan elkészítette a maga mit igyál/egyél, illetve mit ne igyál/egyél listáját. Ezekkel felvértezve indultam neki a hetedik Gourmet Fesztiválnak, amelyről saját tanulságaimmal tértem haza. Összegzem is!

Fotó: sziget.hu/gourmetfesztival

Az utóbbi napokban a Millenáris Park ismét megtelt. Négy napon keresztül hömpölyögtek az emberek, hogy megkóstolják az ország legjobb éttermeinek kínálatát, hangulatát és ízvilágát. A fő téma 2017-ben a mangalica és eper volt, amit ki-ki saját belátása szerint értelmezhetett, és bizony sokan nem féltek a két összetevőt egy fogásban felvonultatni, a legnagyobb örömömre. Számos tanulságos és izgalmas tapasztalatot szerezhettem, amit ezúton osztok meg veletek, hátha jövőre (vagy egyéb fesztiválokon) nektek is hasznotokra válik. 

1. Stílusosan, pezsgővel kell indítani

Szerencsére a jegyem mellé egy kupont is kaptam a 2015-ös Szent Tamás Mád Furminttal, de ezt úgy éreztem, későbbre kell hagynom. Ezért egy Kárászteleki Blanc de Blancs-nal indítottam a délutánt, ami tökéletes választásnak bizonyult. A Carassia pezsgőcsalád csak most bontogatja szárnyait, de a szilágysági pincészet ezen tételével szerintem telibe talált. Gyönyörű, összetett, egyensúlyos pezsgő, aminél alább sose add – a Gourmet-n kívül se. 

2. A borimádók mini-Mekkája is lehet

Gondosan összeállított, széles borválasztékkal készültek a szervezők, amiben a legjobb az volt, hogy a pincészetek standjainál legtöbb helyen maga a borász is jelen volt, és személyesen kóstoltatta tételeit a vendégsereggel. Kereskedők és borbárok is kivonultak, akik szintén jó ízléssel kialakított szortimentet prezentáltak a látogatók felé, kifejezetten a nyárra és a top tételekre hangolva (a Bortársaságnál például a 2012-es Infusio is előkerült a pince mélyéről...). Szuper kis felhozatal volt, az már biztos. 

wang_gourmet.jpg

Az ázsiai ízekhez szépen passzolt a Hilltop Sárgamuskotály illatos eleganciája

3. Attól, hogy valaki ajánlja, nem biztos, hogy neked is ki kell kipróbálni

Megannyi blogger és szakértő állította össze saját toplistáját, és posztolta fotóit tökéletes(nek tűnő) kompozíciókról, azonban tapasztalatom szerint nem feltétlenül ez a legjobb módszer a kóstolásra. Lehet, hogy a fényképen felettébb gusztusosan mutat, de az is lehet, hogy amint beleharapsz az agyonhájpolt, szaftosnak ígérkező szendvicsbe, kiderül, hogy csontszáraz. Egyáltalán nem biztos, hogy követni kell a tömegeket. Hallgassunk inkább az ösztöneinkre, orrunkra és szemünkre; kóstoljuk meg azt, amit mi magunk ott helyben megkívánunk!

4. A világ összes pénze sem elég

Persze pontosan tudja mindenki, aki a Gourmet Fesztivál látogatására készül, hogy ide bizony vastag pénztárcával kell érkezni. És bár a belépőjegy ára különféle kóstolókuponokat, egy igen jó minőségű borospoharat és számtalan magazint illetve programot is tartalmazott, ezek egyikével sem laktam jól. Így elkezdtem felderítő utamat (amely során sikeresen eltapsoltam egy komolyabb palack bor árát), ám a végére be kellett látnom, hogy még mindig maradt legalább egy tucatnyi vendéglátóegység, amit meg kell látogassak. Így pedig már kifejezetten komoly kihívások elé nézett a költségvetésem. 

via GIPHY

5. A szombat délután nyilvánvalóan nem a legjobb időpontja az érkezésnek

Aki nem kifejezetten fanatikusa a forgatagnak, az egyszerűen ne a szombat délutánt válassza látogatásra. Nyilvánvaló, hogy ez a legsűrűbb időszaka a négynapos rendezvénynek, és erre nem is feltétlenül tudnak felkészülni a séfek sem. Amellett, hogy bizonyos A-listás helyeknél folyamatosan kígyózó sorok állnak, máshol egyszerűen elfogynak az alapanyagok, ezért esélyes, hogy ki kell várni, amíg a meggyötört személyzet újra felkészül az esti dzsihádra. (Tényleg rengetegen voltak: négy nap alatt több, mint 23.000-en.)

6. A pezsgő remekül illik a mangalicához is

Azt ugye már tinikorunk óta pontosan tudjuk, hogy a pezsgő eperrel tökéletes kombináció, de az, hogy a mangalicával is remek egységet alkot, már kevésbé lehet egyértelmű. Kellemes meglepetés volt, hogy a mangalica zsírosabb, tartalmasabb húsát szépen kiegyensúlyozta a pezsgők üdítő savassága. Arról nem is beszélve, hogy a kifejezetten sós fogások idilli párja a buborékokban gazdag ital – ez most ismét bizonyosságot nyert.

gourmet3.JPG

Mangalicacsászár, retek, spárga, eper – a Tanti értelmezésében

+1 Kabátot akkor is vigyél, ha hét ágra süt a nap

... hiszen ez a Gourmet Fesztivál, ami szinte minden évben megkapja az esőt, záport, viharokat. Ez évben végre szerencsésen megúsztuk komolyabb természeti csapás nélkül, azonban akármilyen optimistán is indulunk neki (pl. gumicsizma nélkül), azért legalább egy kis kabát legyen nálunk a hűvös estékre – hogy ne kelljen dideregve hazaindulni, amikor még annyi izgalmas pillanat várhat ránk... 

süti beállítások módosítása