Winelovers

A fagyasztóban hagytam a bort!

Világvége vagy világi szerencse?

2017. május 26. - Winelovers

jeg_rose_istock_1000_668.jpg

Bár néha véletlenül leszakad az ég, azért többnyire már országunkba is megérkezett a jó idő, és ezzel együtt a jéghideg italokra való vágyakozásunk is. Ha kedvenc borunkat szupergyorsan hűtenénk le, a fagyasztóba tesszük – de várjunk csak, jó ötlet ez?

Péntek este van, a barátaid mindjárt átjönnek, te pedig elfelejtetted behűteni az esti bort még meló előtt. Ezért amikor hazaérsz, sietve a fagyasztóba helyezed a kedvenc kis rozéd (vagy sauvignon blanc-od, Egri Csillagod), remélve, hogy a maradék 1-2 órában kellő hőmérsékletre lehűl. Aztán megérkeznek a haverok, akik felkészülve, előre behűtött italokkal látnak el téged és vendégeidet, így nagy eséllyel nem is lesz szükség a saját borodra, ezért pedig teljesen elfelejted a fagyóban hagyott italt. Reggel viszont eszedbe jut, amikor...

via GIPHY

... kiderül, hogy vajon sokkot kell-e a kapnod az elpazarolt borért és a takarítandó mélyhűtőért? Ha olyan szerencsés vagy, hogy még fogalmad sincs róla, mi történik az egész éjjelre bent hagyott boroddal, akkor engedd meg, hogy megmentsünk a szerencsétlen főpróbától. Eláruljuk, mire kell számítanod.

Sajnos, 

amikor hosszú órákra a mélyhűtőben hagyod a bort, borítékolhatod a közeli jövődet, amit a mélyhűtő falára fagyott ital takarításával fogsz tölteni. Ennek pedig az az oka, hogy a bor leginkább vízből áll, ami ugye 0 fokon megfagy, azonban a borban lévő alkohol meggátolja a folyamat teljes végbemenetelét. Az egyre fagyó bor pedig - aminek víztartalma ráadásul kristályosodni is kezd – tulajdonképpen növekedni és távozni akar a palackból. Hely híján viszont a dugó mentén próbál szegény távozni – és fog is.

peroni.jpg

Ha így jártál, 

szomorú, de nem fogod tudni a hasznodra fordítani a kellemetlenséget, és bár egy hosszú bárkanál segítségével kikanalazhatod a palackból a jégkásás rozédat, sajnos már nem fogja ugyanazt az élvezeti értéket nyújtani. Egy vízszerű, kevésbé gyümölcsös, viszont annál inkább kesernyés ízzel fogsz találkozni. Bizony, ki kell majd dobnod. 

Ezért is van, hogy a nagyon drága és értékes borokat SOHA nem szabad mélyhűtőbe tenni.

Ennek oka a borban végbemenő oxidáció, illetve az is, hogy alacsony hőmérsékleten konkrétan megfagynak az isteni aromák, miközben a hideg az alkohol ízét is lebutítja – ezért is olyan könnyű berúgni például egy jó Frozen Margaritától. 

via GIPHY

Viszont, 

soha semmilyen körülmények között se helyezz pezsgőt a mélyhűtőbe (ha fennáll a bent felejtés rizikója), mert a buborékos ital még nagyobb károkat tud okozni, hiszen a kengyel még kicsit sem engedi elmozdulni a parafadugót, és mivel nem tud kifolyni a jeges bor, a palack nagy eséllyel fel is fog robbanni. Sajnos, ezt már többször is tapasztaltam...

Tipp: gyors hűtésre használj inkább jégvödröt, amibe a jégkockák mellé vizet is öntesz (hogy vissza is tudd helyezni a palackot). Ha pici konyhasót is hintesz a jégre, extragyorsan, akár 5 perc alatt lehűtheted kedvenc borodat. Eskü!

Még több borhűtős tippet találhatsz IDE kattintva!

süti beállítások módosítása