Winelovers

Mekkora a feles pohár?

Attól függ, hol rendelsz rövidet!

2017. július 19. - Winelovers

shot_pohar_istock_2000.jpg

Nyaralni mész, és rendelnél a dizsiben egy felest. De várjunk csak, a feles az fél decit jelent? Egyáltalán hol mennyit kapunk, ha kérünk egy rövidet? Nyugalom, segítünk. 

Feles, rövid, shot, kupica, stampedli, pohárka – megannyi név, és mind ugyanazt jelenti. Vagy mégsem? Az egy egységnyi alkohol pontos mennyisége ugyanis országonként eltérő lehet, úgyhogy nem árt képbe kerülni a konkrét adatokkal! Talán a tavalyi nyaralásodon "többet" kaptál, idén meg mintha kevesebbnek tűnt volna a kedvenc vodkád volumene a rövides pohárban. Lássuk hát, hol mennyit kapsz, ha kérsz egy kis töményet!

Nem árt tudni, hogy nem csak az egység mennyisége lehet eltérő országonként, hanem magának a shot-os pohárnak a mérete is. Ez pedig könnyedén megtévesztheti az embert, ha felest rendel, pláne, hogy angolszász országokban elsősorban az unciát használják mértékegységként... Ha te is úgy érzed, hogy most már végképp zavaros a történet, akkor olvass tovább, mert úgy döntöttünk, hogy körbejárjuk kicsit a témát és segítünk az átváltásban is!

A Vinepair oldalán például szuper infografikával szemlélteik a különbségeket, hogy ne lepődjünk meg, amikor más-más mennyiséget kapunk a pohárba a pultnál. Miért? Mert ami nálunk 4 cl, az Nagy-Britanniában 2,5 cl, Bulgáriában viszont például 5 cl. 

Íme!

country-shot-internal_jo.jpg

Tehát a legkevesebbet az északi országokban kapod majd, aminek élén Dánia és Németország áll a maga 2 centjével, legtöbbet pedig Olaszországban, Izraelben és Japánban, úgy nagyjából 6 centilitert. Mi magyarok a középmezőnyben vagyunk mennyiségileg, Finnország, Lengyelország és Svédország mellett, ugyanis itt a 4 centes mennyiség a jellemző. 

Tudtad? 1 uncia ("oz") = kb. 30 ml = kb. 3 cl = kb. 0,3 dl

Vigyázz! Töményet (is) mindig csak mértékkel fogyassz, egy este maximum kettőt, de a nyári hőségben szerintünk mindenképpen jobb, ha egy laza koktélt választasz!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása