Winelovers

A bortól horkolsz?

Rémálmok helyett rém egyszerű a megoldás

2017. július 24. - Winelovers

horkolos2.JPG

Számos legenda kering az elfogyasztott alkohol és a horkolás kapcsolata körül. De hogy mennyi is igaz mindebből, arról rántjuk le most a leplet. 

Valószínűleg ti is hallottátok már, hogy "Ne igyál annyit, mert horkolni fogsz!" vagy éppen hogy "Egész éjjel horkolt, biztos a sok pia miatt." Nos, tulajdonképpen egyik összefüggés sem feltétlenül helytálló, némi valóságalapja azonban mégis van. 

Azt mindenképpen fontos leszögezni, hogy elsősorban azok az emberek horkolnak, akiknél az oropharynx (azaz a garat szájüreg mögötti része) részben vagy teljesen el van zárva. Ennek többféle oka is lehet, ám mivel az alkohol ellazítja az izmokat, például magát az oropharynxot, ezért a száj hátsó részében lévő izmok is teljesen elernyedhetnek, ami már akadályozhatja a normális légzést. 

Az alkohol nyugtató hatása eredeményezheti tehát a horkolást. 

via GIPHY

A logikusnak tűnő magyarázat ellenére mégis kevés tanulmány született a korrelációk bizonyítására. Ugyanakkor az is igaz, hogy az alvási rendellenességekre (a horkolás is ilyen) specializálódott orvosok véleménye szerint mindenképpen kerülendő az alvás előtti alkoholfogyasztás. 

Rengetegen fogyasztanak úgy bort/alkoholt, hogy nem horkolnak éjjel, ezért egyáltalán nem biztos, hogy a melletted fekvő úriember (vagy hölgy) pont az esti borozás miatt hortyog. A dohányzás, az elhízás, sőt a háton alvás is eredményezhet kellemetlen hangokat, fokozott mennyiségben...

Hogy biztosra menjünk, kérjük meg párunkat, hogy 3-4 estére hagyja el az italt, és egyből kiderül, van-e kapcsolat a jelenségek között. Ha a megvonást egy hónapon belül többször is meg tudjátok ismételni, akkor a következtetéseitek sokkal szilárdabb alapokon nyugszanak majd. 

stopdrink.jpg

Vigyázat: az alkohol az alvás minőségét alapból rontja, így egy komolyabb mennyiség elfogyasztása után vélhetően fáradtabban kelsz majd fel, mint ahogyan lefeküdtél. Ennek oka pedig az, hogy bár azonnal álomba fogsz szenderülni, a pihentető REM fázis helyett csak az NREM fázisig jutsz el (és többször fogsz felébredni is), így pedig sokkal kevésbé tudsz regenerálódni. 

Szóval a lényeg, hogy nem biztos, hogy az alkoholtól horkolsz, és az sem, hogy ha alkoholt iszol, biztosan horkolni fogsz.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása