Winelovers

Boroznál? Merülj!

Víz alatti borászat nyitotta meg kapuit

2017. augusztus 04. - Winelovers

edivo_wine.jpg

Gondoltad volna, hogy valaha lehetőséged lesz arra, hogy egy olyan vörösbort kóstolj, amit a tenger mélyén érleltek? Nem? Megnyugtatunk, mi sem... A jelenség viszont létezik, és kelendőbb, mint valaha. Itt a Navis Mysterium!

A legizgalmasabb az egészben: ahhoz, hogy megkóstolhasd a 20 méter mélyen érlelt tételeket, magad kell lemerülj értük. (Persze kényszeríteni nem fognak, ha éppen csak kisestélyivel rendelkezel.) Az érdem a horvát Edivo Vina borászaté, ahol remekül kihasználják, hogy a víz természetesen hűti a borokat, és azok tárolásához állandó alacsony hőmérsékletet biztosít, a boros pincékhez hasonlóan. 

A legfrissebb felmérések szerint a mai fiatalok sokkal inkább választanak bort, mint sört, éppen ezért a boros szakmában dolgozók folyamatos innovációkkal igyekeznek előrukkolni a fogyasztók számára. 

A horvát Pelješac-félszigeten az újítást annyira komolyan vették, hogy létrehozták az első víz alatti borászatot, ahol a plavac maliból készült borokat palackozás után 3 hónapig pihentetik, majd apró amforákba helyezik őket, amikből nagyjából 30 darab kerül egy ketrecbe. 

Az amfora egy eredetileg az ókori Görögországban használt agyagkanna, ami a borok tárolására és érlelésére szolgál.

edivovina_hr-201503111540350_srcset-large.jpg

A ketrecek tartalmát nagyjából egy-két évig hagyják a víz alatt érlelődni, 18-25 méter mélyen. Amikor újra felszínre hozzák őket, korallok, kagylók és a vízi élővilág ezernyi apró maradványa borítja az agyagedényeket. 

Az amfora állítólag extra aromával áldja meg az egyébként is zamatos horvát borokat; mégpedig fenyős jegyekkel. De nem csak a bor az igazán különleges, hanem a merüléses módszer is, amivel hozzájuthatunk, nem beszélve a bor hamisítatlan prezentálásáról.

Nézd meg IDE kattintva a videót, amiben bemutatják, hogyan is kerülnek a víz alá, majd onnan az asztalra ezek a különleges borok!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása