Winelovers

A branding új formája: egyedi jégkockák

Benne színes logók, virágok vagy gyümölcsök

2017. augusztus 28. - Winelovers

esernyojeg.jpg

Jégkocka, szájjég, zúzott jég. Gyakran használt kifejezések a bártenderek között, de a modern bárkultúra égisze alatt naponta születnek újdonságok. Gyorsan diktálják a tempót, a legújabb módi pedig a lassan olvadó és nagyobb hűtést biztosító jéggömböké, amiket ma már saját logóval is elláthatnak a legmenőbb ivókban. 

2017-et írunk. Egy magára valamit is adó étterem, bor- vagy speakeasy bár saját logóval ellátott jeget használ. Vannak ugyanis speciálisan erre a célra kifejlesztett robotok és olyan mérnöki szoftverek is, amiknek köszönhetően az italos cég logója vagy bármilyen egyéb forma rá (vagy bele) tud kerülni a jégre. 

Még nagyon az elején járunk ennek a mókás, látványos és egyben hasznos koktél trendnek

mondta egy tavaly New Orleans-ban tartott koktélkonferencián Camper English újságíró, az alcademics.com blog szerzője. Majd hozzátette: "Szerintem még azelőtt fogunk meglepő dolgokat látni, mielőtt csillapodni kezdene a bárosokat lázban tartó divathullám."

Tipp: borba soha ne tegyetek jeget! Inkább hűtsétek le jó előre a bort. Segíthet az is, ha pár szem előre fagyasztott szőlőszemet dobtok a pohárba - így ugyanis nem hígul fel a bor.

Aki nem szeretné a benzinkútnál kapható, gyorsan olvadó jeget használni – ami ráadásul összeragad, és koktélkészítésre alig alkalmas – elkezdheti eleve magának készíteni, készíttetni a jégkockákat. A pontos technikát egyelőre nem árulják el az ötletgazdák, de az Instagramon található fotók és videók alapján feltételezhető, hogy előbb félbevágják a jégkockát, majd belevájják a kívánt formát/logót, végül összeolvasztják a két oldalt.

specialice.jpg

Lánybúcsúkon a férfias idomokat formáló, futballmeccseken pedig a labdát formázó jégdarabok is egyre jobban pörögnek, de persze elérhetők már a hashtag, halacska vagy tengeralattjáró formájú mini jégszobrok is (ezek inkább csak jól néznek ki, funkcionalitásuk kevésbé van). Vannak emellett olyan speciális berendezések is, amik bő másfél óra alatt végeznek 1-1 különleges formájú jégcsodával, persze ezek ára is jóval magasabb. Szállításkor az egyedi jeget száraz jégen tárolják, illetve pontos használati útmutatóval is ellátják a felhasználókat. 

Logó a saját jegedben?

A jég belsejében megbúvó színes szimbólumokat aktív szénnel vagy ételfestékkel töltik ki, a végeredmény pedig egy szuper egyedi forma, amit csakis az adott vendéglátóipari egység használ. Hasonlóan működik az Icebulb cég is, akik a jég felületének vésésével már bő 10 éve foglalkoznak, és készítenek menő jégszobrokat. 

Mivel mindent a számítógép vezérel, a logót először betáplálják a gépbe, amit egy CNC szerszámgép vág ki a jégből, majd megtölti a negatív teret hókristályokkal. Mindez természetesen egy jéghideg szobában történik. 

jeggomb.jpg

Aki a legkülönlegesebbet szeretné, kérheti gyümölcsök vagy virágok jégbe fagyasztását is, ami hamarosan az esküvők kötelező kellékévé válhat. Egyelőre azonban elsősorban marketing és promóciós kampányok részeként népszerű a találmány.

Tipp: itthon már kapható a jéggömb, amit akár magadnak is készíthetsz, a megfelelő forma felhasználásával. Nézelődj például ITT!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása