Winelovers

Sajt és bor, mindenkor

5 aranyszabály és 5+1 tipp

2017. szeptember 11. - Winelovers

bor_sajt_istock.jpg

A boltban ácsorogsz a sajtpult előtt, és fogalmad sincs, melyiket válaszd estére a bor mellé. Arra gondolsz – és ebben van igazság – hogy gasztronómiai kiegészítőként a sajt tökéletes egységet fog alkotni a választott boroddal. De hogy melyikkel, az nagyon nem mindegy! Íme 5+1 tipp, hogy igazi bor-sajt guru legyél!

Abszolút megértjük, ha szeretnéd lenyűgözni a barátaid, amikor vendégül látod őket – ezért nem árt megfogadni a következő aranyszabályokat. A házi borkóstoló remek alkalom lehet kísérletezésre, azt azonban ne feledd, hogy egy valódi borkóstolón a sajt szerepe egyáltalán nem az ízek semlegesítése. A sajt és a bor íze is kellemetlenné válhat, ha nem vagy résen!

A sajt-bor párosítás aranyszabályai:

1. Válassz alacsonyabb alkoholtartalmú borokat!

A sajt elsősorban az alacsonyabb alkoholtartalmú borokat tűri meg, ezért csak a legérettebb sajtokat érdemes magas alkoholtartalmú borokhoz választani, hogy ne nyomják azt el. 

2. A bor és sajt ízintenzitása legyen hasonló

Egy nagyon erős ízű, érett sajthoz érdemes egy hasonlóan intenzív bort választani. Bár szeretjük az extrém párokat, de nem kell mindenáron megreformálnunk a gasztronómiát, inkább törekedjünk az ízek harmóniájára.

3. Nem csak a testes vörösborok között válogathatsz

Talán meglepő, de az érlelt pezsgőtől az ásványos somlói borokon keresztül a reduktív, friss, illatos fehérekig széles skálából válogathatsz, ha borokat társítanál kedvenc sajtjaid mellé. 

4. Lehetőleg azonos régióból származó termékeket válassz

Nincs kőbe vésve, de általánosságban elmondható, hogy az ugyanabból a mikroklímából, azonos tradíciókat követő termelőktől származó termékek nagyon jól kiegészítik egymást, így nagyot nem tévedhetünk, ha ezt a tanácsot követjük.

5. Menj biztosra a tehéntejből készülő félkemény sajttal!

Ha túl sokféle bort vásároltál, de nem szeretnél ugyanolyan mennyiségű sajtot is bespájzolni, válaszd a félkemény, tehéntejből készült sajtokat (pl. gruyère, comté, ementáli, vagy gouda), mert ezek legtöbb esetben ugyanolyan jól illenek a testes vörösekhez, mint az ízletes fehérborokhoz. 

Ide kattintva menő infografikában összefoglalva is láthatod mindezt!

8eeeaa073dcdd973d65e3d6e0d254c79.jpg

Konkrét tippek, borokhoz:

1. Gyümölcsös borok - kevésbé érett gomolya jellegű sajtok

Egy könnyed sajthoz könnyed bor dukál, ezért ha egy reduktív fehérborral vagy rozéval kínálnád vendégeid, válassz könnyedebb sajtot hozzá – például sauvignon blanc-t a kedvenc kecskesajtodhoz. 

2. Testesebb borok - érettebb sajtok

Az érettebb sajtok igazi élményt nyújthatnak az idősebb, testes vörösborokkal, vagy akár a természetesen édes, komplexebb tételekkel is. Egy merlot-hoz kínált mosott kérgű sajt, esetleg egy szép, érett hárslevelűhöz kínált pálpusztai isteni élményt fog nyújtani. 

3. Savas borok - zsírosabb sajtok

A fehérpenészes sajtok adják az egyik legváltozatosabb sajtkategóriát. Magas zsírtartalmuk miatt mindenképpen olyan borokat kínálj melléjük, amelyek savtartalma könnyedén áthatol a sajton – legyen az egy tokaji furmint, esetleg pezsgő a camembert vagy brie típusú sajt mellett. 

4. Édes borok - kéksajtok

A természetes édes borokat – a sajt érettségétől függően – lehet a késői szürettől indulva a legkiválóbb aszúkig ajánlani a kéksajtokhoz. A két különleges karakter találkozása nagyot fog szólni, legyen az egy francia roquefort, egy olasz gorgonzola vagy egy angol stilton.

5. Erősített borok – kemény, hegyi sajtok

Az erősített borok és az igazán magas alkohollal bíró tételek a legkeményebb sajtokat kívánják, az élmény pedig: páratlan!

+1 Illatos, üde fehérborhoz füstölt sajt

Az intenzív füstös aromákat felvonultató sajtokhoz lágy, üde fehérbor javasolható. A szürkebarát, a hárslevelű vagy a királyleányka is tökéletes kiegészítője lehet mondjuk egy szelet Karaván vagy parenyica sajtnak.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása