Winelovers

Hat boros babona péntek 13-ra

Idén sem úszod meg

2017. október 13. - ferenczicsilla

pentek_13_babona_istock.jpg

Péntek van és 13-a, én meg ülök a szobában és azon jár a fejem, vajon léteznek-e kifejezetten boros babonák. Bár engem sosem zavart, ha átment előttem a fekete macska, és nem okozott gondot 13-án repülni sem, mások viszont inkább háromszor balra fordulnak a tengelyünk körül, csak hogy ne legyen gond. De vajon mi lesz akkor, ha kiborul a bor?

A borkészítés hagyománya többezer éves, így persze több érdekességre is ráakadtam, miközben boros babonákat kerestem. Vagy megfogadod, vagy nem, de az tuti nem árt, ha párszor áthajítod a sót a vállad fölött. Csak a sót, nem a sótartót!

A népi babonák között a "péntek 13" mindenképpen dobogós, ilyenkor még a racionális gondolkodású emberek is kerülik a fontos tárgyalásokat. Nekik semmilyen kockázatot nem ér meg a balszerencse; jobb elkerülni az ilyesmit. A 13-as szám jelentősége sem csökkent, jó néhány városban nincs 13. utca, vagy 13-as házszám, szállodákban is kerülik a 13-asra végződő szobaszámokat - sőt, van, ahol a teljes 13. emeletet kihagyják! - , és repülőkön sem mindig van 13-as sor. Péntek 13-án eleve sokan nem is repülnek. De mi van akkor, ha pont ezen a napon történik valami... valami rossz, a borral?

superstition_wine.jpg

Hogyan alakult ki?

A péntek alapból ördögi napnak számít, pláne, ha 13-ára esik. Különféle elméletek léteznek, a keresztény teológia szerint Júdás volt a tizenharmadik az utolsó vacsorán, ami végülis szerencsétlenséget hozott. A skandináv mitológiában Loki istent, aki ugyancsak a 13. vendég volt egy lakomán (és egyben minden vész démona), megölte a hős Balder. 

Nem csak a péntek 13-a és a fekete macska jelenthet rizikót, hanem az óvatlanul kiborított só, a viszkető jobb tenyér, vagy éppen egy esküvőn véletlenül leejtett fátyol. És mivel a babonák legalább olyan régóta léteznek, mint amilyen régóta készítenek bort is, lássuk hát végre, hogy hol milyen boros babonák vannak - nem csak erre a napra! 

via GIPHY

1. Mazel Tov!

Biztos ti is láttátok már, hogy egy zsidó esküvő során a vőlegénynek az igen kimondása után rá kell lépnie és összetörni a borospoharat, annak jelképeként, hogy a legnagyobb öröm sem lehet felhőtlen. Persze remélhetőleg nem (csak) ezen fog múlni a házaspár boldogsága. 

2. Ozirisznek ajánlva

Az ókori Egyiptom sem szűkölködött boros babonákban, ami azért sem meglepő, mert ebben a régióban már Kr. e. 2500-ból is maradtak fent borkészítésre vonatkozó írások. Így pedig a fáraókat sem lehetett eltemetni öt kupa bor nélkül, hogy biztosítsák számukra a túlvilágra való átkelést. 

3 A halászvilágban a jószerencséhez kell

A babonás jelenségekből a halászok is régóta kiveszik részüket, egészen stílusosan. Hogy a szélsőséges időjárási körülményeket elkerüljék, vagy éppen csillapítsák a vízen, kevéske bort öntenek a tengerbe, amikor az viharos. Ugyanígy használják egy hajó első vízre bocsátásakor a pezsgőt, ami a hajótesten széttörve ugyancsak jó szerencsét hoz a legénységnek. 

kate-middleton3--z.jpg

4. Rómában sose löttyintsd ki a bort!

Olaszországban is számos babona kapcsolódik a borhoz, teljesen érthető módon. Ha például az asztalnál kilöttyen a bor, minden szék mögé kenni kell egy kicsit, hogy elűzzük a balszerencsét - különösen a rómaiak szerint. Pláne, ha mindez péntek 13-án történik...

5. A németek ezt is komolyan veszik

Németország különböző pontjain, ha valaki meghal, a hagyomány szerint a borospincéjében lévő borokat azonnal fel kell rázni, különben savanyúak és romlottak lesznek. A szintén német Varnhalt (Baden régió) településen pedig a szezon utolsó szőlőszállítmányát egy ökör vezette szekéren kell behúzni, máskülönben az azévi szüret teljes mennyisége mehet a kukába. 

6. Itthon és Angliában is jó, ha borul

A néphit szerint nem csak Magyarországon, de például Angliában is kedvező jelnek számít a véletlenül kiömlő bor. Az angolok szerint ráadásul, ha leesik egy pohár bor és a pohár összetörik, akkor az a boldog házasság és a tartós érzelmek jele. Ámen!

Mindezek után már csak azon jár az eszem, milyen bort bontsak meg ma este, hogy biztosítsam a jó szerencsém (legalább) a következő péntek 13-ig. Persze nem úgy, hogy kilépek az ajtón, hanem a biztos itthoni kis készletemből. És persze háromszor. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása