Winelovers

Bio? Organikus? Vagy bioorganikus?

Itt az idő, hogy végre te is képbe kerülj!

2017. október 23. - Winelovers

bio_bor_fokep.JPG

Különösen a nyugat-európai országokban, Skandináviában, az USA-ban és Ausztráliában, de az utóbbi időben hazánkban is egyre népszerűbb az ún. natural wine – de mit is jelent ez pontosan és mi a megfelelő magyar terminológia? Ebben a témában teszünk most rendet.

A bio és az organikus teljesen ugyanazt jelenti, így könnyen beláthatjuk, hogy a bioorganikus ebben a kontextusban értelmetlen túlzás. A napjainkban kicsit túlhasznált, és lassan a kézműves kifejezéssel együtt kiüresedett tartalmú bio helyett talán jobb az organikus kifejezés, amely – a késztermék felől nézve – egész egyszerűen azt jelenti, hogy az adott alapanyag, esetleg az egyéb összetevők vegyszermentes forrásból származnak.

 

Az ellenőrzött organikus gazdálkodásból származó termék tehát nem látott gyom- és rovarirtót, felszívódó gombaölő és egyéb szintetikus szereket, növénykondiciónálókat, és a felhasznált egyéb hozzáadott anyagok is tiszta forrásból származnak. Ez tényleg jó dolog, különösen a bor esetében, ahol gyakorlatilag már a szőlőben eldől a minőség.

Itt kezd bonyolódni az ügy:

attól, hogy valami ellenőrzött organikus, még nem biztos, hogy teljesen természetes. Legalábbis a bor esetében, ahol ellenőrzött organikus termék készítéséhez is lehet például hozzáadott élesztőt használni, ami megint csak lehet sokféle, példának okáért aromásító (lásd pl. egy szürreálisan tutti-fruttis fehér vagy rozébor) vagy jobb esetben szelektált (különösen, ha az adott termőhely flórájából gyűjtik). 

via GIPHY

Namármost,

ha egy termelő hű a természethez, akkor borait organikus alapanyagból spontán erjesztéssel, azaz hozzááadott élesztő nélkül készíti, és kén hozzáadásán kívül (antiszeptikus és antioxidáns hatás) legfeljebb néhány természetazonos derítőszert használ (pl. bentonit agyagásvány vagy tojásfehérjepor). Az ilyen borokat itthon a természethű, esetleg az autentikus kifejezéssel illetik: utóbbi arra is utal, hogy az adott bor képes kifejezni termőhelyének jellegzetességeit (a.k.a terroir), és ettől egyedi és eredeti minőséget, ha úgy tetszik, egyszeri és megismételhetetlen élményt nyújt. Ezt a kategórát itthon a Terra Hungarica borászközösség képviseli, amely november 18-án tartja éves nagy kóstolóját, a Mitiszol Fesztivált a Millenárison.

mitiszol_kreativ.jpg

Még egy csavar a témában, hogy a nemzetközi terminológiában használt natural wine – direkt fordításban “természetes bor” – ettől eltérve olyan borokat jelöl, amelyek organikus forrásból származó szőlőből spontán erjedve készülnek, ráadásul kén nélkül vagy csak minimális kén hozzáadásával, szinte beavatkozás mentesen. Itt a bor szinte tényleg magától születik.

Ez azért már csúszós pálya,

könnyen félresikerülhet vagy hibás lehet a végtermék. Magyarországon csak néhányan vannak, akiknek sikerült így is nagyszerű bort palackozniuk, de a Kárpát-medencében is legfeljebb egy maroknyian vannak azok, akik veszik a bátorságot az ilyen stílusú borok készítéséhez. Pedig külföldön igazi divattá, mondhatni őrületté nőtte ki magát a kategória: gombamód szaporodnak azok a borbárok és éttermek, amelyek az ilyen típusú borokra fókuszálnak. És akkor van még a biodinamikus bor is… de erről majd legközelebb! :)

A cikk megírásában Nemes Richárd is közreműködött. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása