Winelovers

Amikor brettes a bor

Most akkor jó vagy sem?

2017. november 04. - Winelovers

lo_brett_bor.jpg

Ha te is szereted a bort, és gyakran van lehetőséged kóstolni is, akkor valószínűleg találkoztál már a brettes kifejezéssel. De... Te sem tudod, hogy jó vagy rossz dologról van-e szó, mert eddig sosem mertél rákérdezni? Csak olvass tovább, mert végre minden kiderül.

Bizonyos esetekben a borba szagolva nem a finom, gyümölcsös, vagy éppen fűszeres és érett jegyek jönnek, hanem szokatlan, néha szinte meghökkentő aromák. A borhibák és borbetegségek különféle szagokat és ízeket produkálhatnak, amiket egy előző cikkben körbe is jártunk. Most viszont azzal a jelenséggel foglalkozunk, ami amellett, hogy a leggyakoribbak közé tartozik, az egyik legmegosztóbb is. 

Mi az a brett?

A brettanomyces bruxellensis nevű élesztő nevének rövidítése, ami az egész jelenséget (gombabetegséget) okozza. Valamikor az ötvenes években említették először a kifejezést, és elsősorban ott lép fel, ahol a higiéniai alapok nem megfelelőek. Ráadásul mivel a gombának csak egy kis cukor kell, ami bőven van a mustban, ezért... elég rizikós a dolog. 

via GIPHY

A bortól idegen aromák, amelyek az említett fertőzés során – szinte kizárólag vörösborban – keletkeznek, először leginkább istállószagra, égett műanyagra, nedves kutyaszőrre, majd ízben fémes, gyógyszeres jellegre emlékeztetnek, ami mellett gyakorta érezni egy olajos, édeskés karaktert is. 

Az óvilági, hagyományos technikákat alkalmazó területeken és az újvilágban egészen eltérően gondolkoznak erről az extra bukéról. Míg előbbiben nem hogy elfogadják, hanem dicsérik is a bornak plusz réteget adó brettet, addig utóbbiban egyértelműen borhibának tekintik.

Steril szűréssel még palackozás előtt eltávolítható a borból, így nem alakulnak ki további aromák. De ha egyszer megfertőzi a hordót, onnantól nincs mese, azt ki kell dobnia a borásznak. 

tiszta_hordo.jpg

Gyönyörű, tiszta hordók

Hátrányai

  • a bor veszíthet gyümölcsösségéből és eleganciájából
  • kellemetlen, istállóra emlékeztető szagot érzel, ami ugyan szellőzéssel javulhat, de a kortyban is megjelenik

Előnyei

  • enyhébb mértékben, illetve bizonyos fűszeres-szegfűszeges összetevők megjelenésekor érzékszervi szempontból növelheti a bor komplexitását (már aki szereti a brettnek tulajdonítható aromákat)

Tulajdonképpen tehát inkább egyéni döntés, illetve ízlés kérdése a dolog, mindenesetre ha találkozol a jelenséggel, most már legalább tudni fogod az okát! 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása