Winelovers

Kicsit sem száraz az idei november

Minden csepp bor elfogyott a Bordói Novemberen

2017. november 22. - Winelovers

bordoinovember-nemszaraz.jpg

Ismét bebizonyosodott a feltételezés, hogy mi magyarok továbbra is a vörösborokért rajongunk leginkább; ezt a legutóbbi Bordói November Nagykóstoló is tökéletesen alátámasztotta. A teltházas eseményen az ingyenes pop-up kurzusok is tömve voltak, és még a legexkluzívabb bordeaux-i tételek utolsó cseppje is elfogyott. Nesze neked, Száraz November!

Fotó: Benkő M. Fanni

Mi, akik imádjuk a bort, folyamatosan igyekszünk minden alkalmat megragadni, amikor csak kóstolni lehet. Legyen az pezsgő, édes bor, vagy száraz vörös: imádjuk mindet. Persze van egy amolyan rangsorunk – mint ahogyan szerintem neked is – ahol a bordói stílusú vörösborok bizony előkelő helyen szerepelnek.

Már a Nagy Bor Teszt 2017-es eredményeiből is kiderült*: hazánkban borok tekintetében a száraz vörösek, borvidékek terén pedig Villány jár az élen; ezek népszerűsége továbbra is töretlen. És mivel a november a bordói stílusú vörösboroké, mi úgy döntöttünk, meg sem kockáztatjuk a Száraz November projektet... A Bordói November Nagykóstoló teltházát látva úgy tűnik, jól döntöttünk.  

via GIPHY

Tudtad?

Magyarországon összesen 6000 hektáron találunk cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot ültetvényeket – ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja ezen fajták jelentőségét és kedveltségét. 

Ezek voltak azok a szőlőfajták, amelyek – fajtaborként vagy házasítva – bemutatkozhattak az immár 4. novemberi nagykóstolón, és amelyek még előtte a Winelovers Bordói Teszten megmérettettek. Ezernél is több vendég volt kíváncsi arra a bő 200 tételre, amik között mindenki megtalálta aktuális kedvencét. 

A pop-up school megint tarolt

bordoinovember-6831-20171118.jpg

Fotó: Benkő M. Fanni

Mint az lenni szokott, ezúttal is négy ingyenes gyorstalpalón vehettek részt az érdeklődők, ahol elismert előadók prezentálásában ismerkedhettek különféle témákkal és tételekkel. A TOP 100 magyar bor 2017 két bordói stílusú bora, Neszmély fineszes prémium merlot-ja, Malatinszky Csaba teljes, azaz szűretlen borai és végül a Villányi Franc, mint új márka kerültek terítékre – a közönség legnagyobb örömére. 

Csúcsbor Terem a csúcson

bordoinovember-6268-20171118.jpg

Fotó: Bankő M. Fanni

Az igencsak népszerű Csúcsbor Teremben 31 magyar és 10 bordeaux-i tételt lehetett (kényelmesen, asztalnál ülve, sommelier segítségével) megkóstolni. A két francia flight esetében egyrészt az 5 premier cru classé besorolású chateau egy-egy tételét, illetve a 2012-es évjárat remek tételeit lehetett megkóstolni, 5 bordeaux-i top chateau borai által. A nekünk is bakancslistás borok az utolsó cseppig elfogytak, ami nem csoda, hiszen ilyen ritkaságokat nem mindennap kóstolhat az ember!

bordoinovember-6321-20171118.jpg

Fotó: Benkő M. Fanni

Bár az év legkomolyabb vörösboros rendezvényének már vége, de a novembernek még nincs, úgyhogy hajrá, Nedves November! :) 

* Idézet a TOP 100 magyar bor 2017 cikkéből:

Számít, melyik borvidékről jön a bor

A megkérdezettek bejelölhettek minden olyan borvidéket, ahonnan – saját megítélésük szerint – rendszeresen fogyasztanak bort. Továbbra is vezet a „nagy hármas” Villány (57%), Eger (48%) és Tokaj (45%), amelyeket megközelített az „üldöző boly”: Szekszárd (40%), Balaton-felvidék (35%) és Badacsony (32%). A következő borvidéket már csak 17%-ban jelölték meg. Érdemes kiemelni vörösboros vidékeink jó teljesítményét, hiszen Villány (1.), Eger (2.) és Szekszárd (4.) előkelő helyezése mellett Sopron is a 10. a sorban.

A száraz borok a legnépszerűbbek

A válaszadók hat kategóriából jelölhették meg azokat, amelyeket szeretnek: száraz fehér, édes fehér, rozé-siller, száraz vörös, édes vörös, nincs olyan. A száraz borok kedveltsége (66%) jelentősen megelőzte az édes borokét (46%), amely adódhatott a piac fejlődéséből, ugyanakkor a mintaösszetétel változásából is. Az is megfigyelhető, hogy kevesen vannak, akik mind a száraz, mind az édes bort fogyasztják (mindössze 12%). A vörösborok (77%) továbbra is vezetnek kedveltségben a fehér borok (76%) előtt, és változatlanul jelentős a rozé népszerűsége is (59%).

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása