Winelovers

Az örök kérdés: köpni vagy nyelni?

Borkóstoló etikett 1.0

2017. december 01. - Winelovers

kopni.jpg

Pontosan emlékszem az első alkalomra, amikor nyilvánosságban kellett kiköpnöm a bort. Kellett, mert több tucatnyi bor kóstolása állt előttem, és közben szerettem volna a méltóságomat is megőrizni. A borkóstolók legfontosabb szabályait itt már össze is gyűjtöttük, most viszont azt járjuk körbe, hogy végülis illik-e kiköpni a pohárba töltött bort, vagy sem.  

Kép forrása

Alapvetően négy érzékünket vesszük igénybe borkóstoláskor: látás, szaglás, ízlelés és gondolati összegzés. Na de mi van akkor, ha egy este akár 50-100 bort is lehetőségünk van megkóstolni? Meddig fogjuk tudni összegezni a gondolatainkat, mielőtt még kómába esnénk?

Persze az otthonra szervezett baráti kóstolók szabályai szabadabbak (talán nincsenek is), ám egy formálisabb, szervezett borkóstoló esetén vannak bizonyos íratlan szabályok, amiket illik betartani.

Olyan alkalmakkor tehát, amikor több tíz (netán száz) bor megízlelésére kerül sor, érdemes inkább kiköpni őket, és nem csak azért, hogy elkerüld az aznapi vagy másnapi kellemetlenségeket, vagy mert valaki szerint köpni menő. Bizonyos elfogyasztott alkoholmennyiség után már egyáltalán nem úgy fogod megítélni a tételeket, mint a legelső bor kóstolásakor. Olvasd el ITT,  hogy pontosan mennyi alkohol van a borban!

via GIPHY

Mit tegyél?

  • Kérj kis mennyiségeket, fél deci bőven elég arra, hogy megítéld, tetszik-e, harmonikus-e a bor
  • Ha a határértéknek számító 2-3 dl bornál többet tervezel inni, akkor igenis köpd ki a borokat
  • Ha először készülsz arra, hogy nyilvánosságban köpj, nem árt, ha kipróbálod előtte otthon is (hidd el nekem)
  • Érdemes magaddal vinni egy apróbb, saját köpőedényt, vagy akár egy sima műanyag poharat (ennek a tartalmát később beleöntheted a közös köpőedényekbe)

Mit ne tegyél? 

  • Sose mondd egy borkóstolón a borásznak, hogy "Ne sajnálja már azt a bort"! Nem azért tölt keveset, mert sajnálja, hanem hogy minél kevesebb bor végezze a köpőedényekben. Ha ízlik, simán visszamehetsz hozzá még egyszer! 
  • Szervezett borkóstolókon nem kell komplett kóstolási jegyzetet készíts minden egyes borról, de az nem árt, ha 2-3 jelzőt felírsz magadnak, hogy majd emlékezz rájuk
  • Amikor a közös köpőedényeket használod te is, lehetőleg ne két méterről próbálj beletalálni az edénybe
  • ... és ne úgy, hogy közben más vendégek is vannak a két méteres zónán belül
  • Ne feledkezz meg arról, hogy élvezd is a kóstolót, persze a szabályok betartása mellett

Tény: Sokkal jobban tudod megítélni, és átérezni a bort, ha valóban lenyeled. De, továbbra se feledd a mértékletességet! Egészségünkre!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása