Winelovers

A Mikulás nem tejet inna!

4 tipp ma estére a kiscsizma mellé

2017. december 05. - Winelovers

miki.JPG

Ma éjjel végre eljön a Mikulás és minden jól viselkedő gyerek cipőjébe apró ajándékot rejt el. Az omlós csokiskeksz és a langyos tej viszont korántsem az, amire a hosszú és fárasztó nap végén vágyni fog a Télapó – sokkal inkább egy pohár borra. És hogy milyenre? Olvass tovább!

Nem is olyan rég volt (na jó, de...), amikor még én is izgatottan készítettem ki a tisztára suvickolt cipőmet az ablakpárkányra, a csokik és más édességek reményében. Reggelre aztán valahogy mindig keveredett virgács is a finomságok közé, de ez sem tántorított el attól, hogy következő évben újra felspannolva, éberen, és egy gondosan odakészített sütivel várjam a Mikulás érkezését. 

Vannak országok, különösen az angolszász kultúrkörben, ahol egy pohár tejet is kikészítenek a megfáradt Mikulásnak, máshol pedig répát a rénszarvasainak. Nálunk talán kevésbé szokás őt ajándékkal várni, pedig most már azt is tudom, mi az, aminek igazán örülne a Télapó: természetesen a bornak. 

De vajon milyen bornak örülne a Mikulás? 

  • aminek magasabb az alkoholtartalma
  • ami kellően komplex és sokrétű
  • ami édesebb stílusú
  • ami kitűnő minőségű

via GIPHY

Mindezeket figyelembe véve ajánlunk most néhány bortípust, aminek garantáltan jobban fog örülni a pocakos öregúr, mint az unalmas tejnek. Fontos, hogy bármelyiket is választod, csak egy pohárral készíts ki neki, hiszen a mértékletesség még ezen az estén is fontos. 

1. Portói, sherry

Ahogy idősödik az ember, úgy értékeli egyre jobban a magasabb alkoholtartalmú erősített borokat. Nincs ezzel másképp a Mikulás sem, ráadásul pontosan ő az, aki a Portugália Douro borvidékéről érkező portóik vagy a spanyol Jerez de la Fronterán születő sherry-k közül is a legjobbat érdemli. 

2. Bordói stílusú vörösborok

A pirospozsgás arc láttán feltételezzük, hogy vagy folyton fázik aranyszívem, vagy csak egyszerűen ő sem veti meg a kiváló borokat. Ha a második verziót vesszük alapul, akkor biztosan nem fogja bánni, ha a vörösborok legjobbjával, egy pohár bordóival kínálod meg, legyen az házasítás, vagy valamilyen fajtabor.

3. Cognac 

Természetesen a borpárlatok között is kizárólag a legjobbat érdemli a Mikulás. A francia Cognac vidéken szüretelt szőlőből készült ital telt és tüzes ízeiért garantáltan hálás lesz a Télapó! Egy öblös pohárban felszolgálva pedig egészen komplex élményt nyújtasz majd neki, amit jövőre biztosan meghálál.

4. Tokaji aszú

Mi mást érdemelne a piros ruhás öregúr, mint a legjobbat, a borok királyát? A legnemesebb borral kínálva biztosan maradandó emléket jelentesz majd neki, és egy tökéletes lezárást a Mikulás számára leghosszabb napon. 

süti beállítások módosítása