Winelovers

Nagy borhőmérséklet-határozó

Hűtsem vagy se?

2017. december 08. - Winelovers

borhuto_istock.jpg

A borok fogyasztási hőmérsékletére vonatkozó szabályok bár szigorúak, mégsincsenek kőbe vésve. Adott szőlőfajtán vagy borstíluson belül is lehetnek apró eltérések, ezért a hőmérséklet-intervallum alsó vagy felső határával is bátran kísérletezhetsz. Ha jót akarsz magadnak, akkor viszont azt javasoljuk, hogy a lent felsoroltaktól nagyban sose térj el.  

Hány fok is a szobahőmérséklet?

Én kifejezetten szeretem az extrém meleget a szobámban, mégsem nevezhetem a 26 °C-ot igazi szobahőmérsékletnek. Alapból nehéz egységesíteni ezt a fogalmat, hiszen egy ház szobáinak hőmérséklete között eleve lehet különbség, ráadásul a szobahőmérsékletet az éghajlat illetve kulturális tényezők is befolyásolhatják. Alapvetően mégis – a vörösborok felszolgálására vonatkozó hőmérséklet – olyan 16-18 °C-ot jelent. 

Nem jó a túl hideg, sem a túl meleg

Nem könnyű mindig figyelni a borok optimális hőmérsékletére, és sajnos ezt néha az éttermek sem tudják elérni. Pedig a túl meleg és a túl hideg is kifejezetten árt a bornak. A vörösborok például túl hidegen fogyasztva vékonynak és nyersnek fognak tűnni, ezért érdemes ilyenkor akár a kezedben tartva felmelegíteni. Azt viszont feltétlenül felejtsd el, hogy a radiátorra helyezve hozod fel az ideális felszolgálási hőmérsékletre! Nem, szerencsére nem fog felrobbanni a bor, viszont a hirtelen felmelegedés hatására helyrehozhatatlan károkat okozol annak szerkezetében – és egész egyszerűen nem fog ízleni. 

via GIPHY

A fehérborok ugyanakkor túl melegen fogyasztva lapossá válhatnak, elveszíthetik frissességüket, túl hidegre hűtve pedig bezárkózhatnak, és elrejthetik minden értékes aromaanyagukat. Adottak tehát azok a zónák, amiket csak egyszer kell megjegyezz – és onnantól minden borélmény tökéletes lesz!

1. Pezsgők és habzóborok: 6-10 °C

2. Könnyedebb fehérborok (pl. Irsai Olivér, Vinho Verde vagy egy friss, reduktív sauvignon blanc): 7-10 °C

3. Testesebb, érlelt fehérborok (pl. Meursault, Fumé Blanc, dűlőszelektált furmint, viognier): 10-13 °C

4. Rozék: 8-10 °C

5. Könnyű vörösborok (pl. Beaujolais, Valpolicella, portugieser): 13 °C

6. Testes vörösborok (pl. Villányi Franc, Rioja, Barolo, syrah): 15-18 °C

7. Édes borok (pl. édes szamorodni, jégbor, tokaji aszú): 6-8 °C

Hacsak nem vagy olyan szerencsés, hogy rendelkezel egy állandóan 18 °C-os szobával, valószínűleg szükséged lesz egy digitális vezérlésű borhűtőre. Vagy: olvasd el ITT, hogy mi az a 7 szabály, ami a gyors és hatékony borhűtésre vonatkozik – majd rendelj egy praktikus borhőmérőt ITT!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása