Winelovers

Íme a profik idei kedvenc borai

Winelovers All Stars 2017

2017. december 18. - Winelovers

img_7861.JPG

Bő másfél év telt el a blog indulása óta, és a bort azóta is (hacsak nem még jobban) szeretjük. Egyre kutatjuk azokat a borászatokat, borokat, amelyek egy-egy fajta vagy borstílus legjobbjait adják: pontosan erről szólnak a Winelovers Bortesztek. Összegyűjtöttük, hogy idén mely tételek végeztek a tesztek első helyein. 

De mi az a Winelovers Borteszt?

Egy-egy borteszt alkalmával az aktuális téma legjobbjait keressük, ahol nemzetközi borakadémikusokból álló, független, szakmai zsűri értékel. A borok bírálata a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiriteux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján, egységes sztenderdek mentén, vakon történik. 

A helyszínt és a szakszerű kóstolási körülményeket ilyenkor a Borkollégium biztosítja, így a borok a bortípusnak megfelelő hőmérsékleten, a bírálathoz maximálisan alkalmas kóstolópohárban, sommelier szakember asszisztálásával kerülnek a zsűri elé. 

rizlingteszt_kicsi.jpg

És 2017-ben a nyertes...

Ebben az évben az öt nagykóstolót négy borteszt előzte meg, amikor is két-két kategóriában nevezhették tételeiket a borászok, a jelentkezők száma pedig idén rekordot döntött: a Winelovers Rizlingteszten és Bordói Teszten is majd 100-100 tétel mérkőzött meg. Íme a legjobbak, vagyis az összes 2017-es teszt eredménye egy közös listán. 

A legjobb száraz furmint: Grand Tokaj, Kővágó Furmint 2015 (Tolcsva)

Nemcsak a kortyok lédús zamatossága, a bor elképesztő teste, vagy a finoman füstös jelleg az, ami miatt te is imádni fogod a héttagú zsűri abszolút kedvencét. A mádi Kővágó-dűlő ásványossága is szinte kiabál a borból, rengeteg kajszival, a ringló és friss füge aromáival együtt. 

A legjobb késői szüretelésű bor: Pajzos Pincészet, Hárslevelű Késői Szüret 2013 (Sárospatak)

Mély arany szín, intenzív illat, amit mézes, birses, körtés, mandarinos kortyok követnek. A bor erényei között mindenképp megemlítendő, hogy ezt a gazdag aromatikát támogatja a feszes, egyensúlyos szerkezet is. A magas beltartalom mellett adott a bársonyos textúrát létrehozó édesség. Imádtuk.

Olvasd el ITT, hogy vélekedtek a versenyről a menő zsűritagok!

A legjobb kékfrankos: Gere Zsolt, Gentleman 2013 (Villány)

A híres Kopár-dűlő termése lett az év legjobb kékfrankosa, amely eredetileg egy kísérleti tételnek indult. A kristálytiszta, ám vagány bor illatában a hordófűszer kerül az előtérbe, de mellette megjelenik a meggy és a szilva, amit a dohány illata bolondít meg. Kóstolva inkább a gyümölcsösség kerül az előtérbe, rengeteg feketecseresznyével, majd dohánnyal, amit hosszú-hosszú utóíz követ. 

A legjobb bikavér: Soltész Pince, Egri Bikavér Selection 2015 (Eger)

A bikavér elegánsabb, könnyedebb arca, aminek természetesen kékfrankos az alapja, kevés blauburgerrel,  zweigelttel és cabernet sauvignon-nal kiegészítve. Nem túl tolakodó a sav, és rengeteg friss gyümölcs lapul az illatban és ízben. Karácsonyra musthave!

Érdekel, hogyan összegezték a tapasztalatokat a zsűritagok? Kattints IDE!

winelovers_aprilisi_borteszt-5567-20170403.jpg

A legjobb olaszrizling: Kamocsay Ákos, Prémium Sós-hegy Olaszrizling 2015 (Neszmély)

Ez az olaszrizling a Neszmélyi borvidék Melegeshegyének körbenapozott lankáiról (Sós-hegy dűlő) született. Illatában és ízében az érettség jön, fehér virágokkal, mézzel, egzotikus gyümölcsökkel felturbózva. A fajtára olya jellemző keserűmandulás utóíz is beköszön a dús kortyban, amit a komoly test támogat. 

A legjobb rajnai rizling: Bencze Családi Birtok, Venus 2015 (Szent György-hegy)

40 éves tőkék válogatott rajnai rizling szemeiből készült, a Templomdombi-dűlő három teraszáról, neutrális amforákban. Elképesztő struktúra: a részben aszúsodott szemekből áradó komplexitás, a magas savat finomító leheletnyi maradék cukor és a hosszan tartó mineralitás tökéletes egységet alkotnak. 

Olvass bővebben a teljes listáról ITT!

A legjobb bordeaux-i fajtabor: Bock Pince, Magnifico 2007 (Villány)

Komplex, sűrű szövésű merlot. A két év barrikhordós érésből rengeteg finom pörkölési jegyet szippantott magába ez a bor. Érett gyümölcsök töltik meg, aszalt szilva, dzsemesség, cappucino, étcsokoládé, csupa nemesség, emelkedett hangulat, melyhez érdemes leülnünk elidőzni.

A legjobb bordói stílusú bor: Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Infusio 2015 (Pannonhalma)

A pincészet csúcsborának új évjárata amint kijött, azzal a lendülettel meg is nyerte a verseny házasítás kategóriáját. A bor szépen beérett, részben túlérett merlot (70%) és cabernet franc (30%) házasításából született, amiből kirobbannak a feketeribizlis, áfonyás, konyakmeggyes, étcsokis illatok. Kötelező elem minden karácsonyi asztalon, de siess, mert limitált mennyiségű!

Érdekel a teljes bordói toplista? Kattints IDE!

Tipp: 2018. első Afterwork kóstolóján a Winelovers Bortesztek legjobbjaival ismerkedhettek meg! Mikor? Január 18. Hol? Buddha-Bar Lounge. Részletek ITT.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása