Winelovers

Nem mese: a bor a hosszú élet titka

A világ legidősebb embere mondja!

2017. december 28. - ferenczicsilla

fernando_nunez_redwine.png

Ha olyasmit hall az ember, hogy valaki betöltötte a 100., vagy a feletti életévét, biztosan felmerül benne a kérdés: mi a hosszú élet titka? Sokszor az ételek, az életmód vagy éppen a szingliség a válasz, de egy spanyol úr szerint más dolgok is fontosak; mint például a bor. 

Francisco Nunez Olivera augusztusban ünnepelte a – most figyelj – 113. születésnapját, miközben életében összesen kétszer volt kórházban. A spanyol The Local magazin szerint lánya elárulta: apja élvezi, hogy a maga ura, és hogy a termőföldek, a háza és a helyi kocsma szentháromságában élhet. A szépkort a következőkkel magyarázza: jó gének, kemény munka, változatos étrend a saját zöldségeivel, és napi egy pohár vörösbor. 

Imádom őt emiatt a kijelentés miatt! A napi étrendjében szerepel egyébként a madeleine süti joghurttal reggelire, hal vagy hús ebédre, és egy különleges zabpehely tejjel vacsorára. A bienvenida-i születésű Francisco-nak kilenc unokája és tizenöt dédunokája van, és jelenleg hivatalosan is ő a világ legidősebb embere. Isten éltesse sokáig!

A spanyol egyébként azon nemzetek közé tartozik, amelyeknek a leghosszabb a várható élettartamuk, a mediterrán ételeknek és a kicsit sem rohanó életritmusnak köszönhetően. Bor szempontjából egyébként a 3. legnagyobb szőlő- és bortermelő ország, Olasz- és Franciaország után. 

Mások szerint...

Misao Okawa, aki 2015-ig 117 évet élt meg, a finom ételeket és a pihenés fontosságát hangsúlyozta. Az olasz Emma Morano, aki 1899-ben született, napi két tojást javasolt, a jamaicai Violet Mosse-Brown (született 1890-ben) pedig bármit szívesen fogyasztott, kivéve húst és... rumot. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása