Winelovers

Idegesítő konyhai kellékek

Semmire sem jók, persze mégis kellenek

2018. január 16. - Winelovers

fotomontazs.jpg

Miért is használnánk olyan villát, ami jó erős, ha lehet olyanunk is, ami harmatgyenge, miközben inkább karkötőre hasonlít? És ugye: miért is ne választanánk olyan borospoharat, amelynek segítségével biztosra vehetjük, hogy leöntjük magunkat? 

Az internetet böngészve néha egészen elképesztő gyöngyszemekre bukkanunk. Láttunk már levélnyíláshoz igazított, lapos borosüveget, meg kék bort is, de a most felfedezett új konyhai termékcsalád konkrétan kiverte a biztosítékot. Nem igazán érezzük azt, hogy valaha szükségünk lenne rájuk, sőt, leginkább kidobnánk őket... Persze csak azután, hogy megvettük. 

Az ipari formatervezési tanulmányait félbeszakító, athéni születésű építész, Katerina Kamprani teljesen másképp gondolkodik a klasszikus funkció fogalmáról. Az "Uncomfortable", azaz Kényelmetlen nevű projektjével olyan, háztartásban használatos és/vagy konyhai eszközöket álmodott meg, amelyeknél a vizuális ingeren kívül más előnyt nem igazán tudunk kiemelni, hiszen valami mindegyikből hiányzik. És ez a funkcionalitás. 

16_mug.jpg

Megőrülnék, ha ebből kellene reggel kávét inni

A célom, hogy a mindennapos használati tárgyak – sokszor bennünk nem is tudatosuló dizájnját – kifordítva mutassam meg azt, ami által az alapvető funkciójukat elvesztik, és éppen ezért meglepően és nevetségesen hatnak.

A művész játéka egyben arra is jó, hogy megmutassa a hétköznapi tárgyakban rejtőző formatervezési szabályszerűségek elfeledett zsenialitását, és ahogy mondta, „hogy a körülöttünk levő tárgyakat, illetve a velük való szoros kapcsolatunkat jobban meg tudjuk becsülni.” A tervező teljes választékát (amely egyelőre nem létezik) megtekintheted ITT

Páros pohár

champagne_01_flote.jpg

Ebből a pohárból inni csak úgy lehet, ha a két pezsgőt fogyasztó ember arca szorosan összeér (vagy inkább összenyomódik...), ráadásul minden egyes kortyot csakis egyszerre lehet lenyelni. Más módszer nincs. 

Vastag evőeszközök

thick_set_01_p.jpg

Tök jól néz ki, meg vagány is, de hogy teljesen használhatatlan, az is biztos. Akkor érdemes beszerezned, ha egyébként sem szeretsz evőeszközt használni. 

Homokóra sószóró

13_shakers.jpg

Ha egy ilyenbe ruházol be, készülj fel jó előre, hogy az elképesztő várakozási időn felül még annál is több türelemre is szükséged lesz, amíg az a pár szem só vagy éppen bors átfolyik a sószóró extraszűk nyakán. 

Briki 2.0

04_mpriki.jpg

Sem a klasszikus török kávé kedvelőiről, sem bármilyen más kávé rajongóiról nem feltételezzük, hogy azonnal rohannak a forraló eszköz beszerzéséért. Tulajdonképpen nem is teljesen értjük a dolog lényegét. 

A kényelmetlen borospohár

wineglass_01_p.jpg

Próbáljuk elképzelni, ahogyan az aromákat elemezzük a pohárba szagolva, és hogy azután belekortyolunk a borba. De, nem, az az igazság, hogy nem tudjuk elképzelni. 

Tipp: ITT egy olyan borospohárról is olvashatsz, amely leginkább egy oxigénmaszkhoz hasonlít. 

Kétfülű edény, de nem úgy

pot_01_p.jpg

Te is jártál már úgy, hogy annyira felmelegedett a fazék egyik füle, hogy alig bírtad megfogni? Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy van olyan fazék, amelynek mindkét füle egy oldalon van? Reméljük, nem azon, amelyik mindig forró marad...

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása