Winelovers

A kéntől fáj a fejem?

Ez lenne a szükséges rossz?

2018. január 26. - Winelovers

fejfajas_istock.jpg

Igaz-e, hogy a kén az, amitől borozás közben/után fáj a fejed? Vagy inkább az alkohol? Esetleg együtt a kettő? Vagy ezek csak városi legendák? Pontosan tudjuk, hogy mennyire szörnyű az italozáskor fellépő fejfájás, úgyhogy nem árt tudni, hogy egyáltalán miért alakul ki, és hogy hogyan lehet megelőzni. 

Engedjétek meg, hogy egyből a rossz hírrel kezdjük, hogy gyorsan le is tudjuk azt: van esély rá, hogy a bortól fáj a fejed. Sajnos. Ráadásul nem csak másnap, hanem még aznap, az aktuális borod iszogatása közben is megfájdulhat a fejed. Van ugyanis néhány olyan elemi összetevő a borban, amik az arra érzékenyeknél – mennyiségtől függetlenül – fejfájást okozhatnak. 

Ezek pedig lehetnek a szulfitok, az alkohol, illetve az aminosavak is.

 

És mielőtt felmerül a kérdés, hogy egyáltalán kellenek-e ezek a borba, meg is válaszoljuk: igen, kellenek. Ezek nélkül nincs bor. Mind szükségesek a bor stabilitása, eltarthatósága vagy éppen tisztasága miatt, úgyhogy nevezzük őket mostantól amolyan szükséges rossznak. 

via GIPHY

Mire jó a kén? 

A kén-dioxid szerepe a borban szinte megkerülhetetlen, hiszen a bor stabilitása és eltarthatósága szempontjából a kén a legjobb anyag, amivel egy borász dolgozhat. Elpusztítja a káros mikrobákat, fertőtleníti a bort. Ennek ellenére ma már minden borászat törekszik a kén minimalizálására, sőt egyes pincészetek – a kockázatok tudatában – teljesen el is kerülik azt. 

Mert okozhat fejfájást. És mivel vannak olyan (kevésbé szerencsés) egyének, akiknél már egy korty kénnel kezelt bor is fejfájást idézhet elő, ezért a boros palackon már kötelező feltüntetni a borban található kén jelenlétét ("szulfitokat tartalmaz").

Tudtad? A túl sok kén a borban romlott tojásra, erjedt káposztára, vagy fokhagyma szagára emlékeztet. 

via GIPHY

Az alkohol

A másik megkerülhetetlen alkotóelem az alkohol, ami esetenként szintén okozhat fejfájást. Az alkohol a kénhez hasonlóan tulajdonképpen méreg, ezért nagy mennyiségben ez is irtó veszélyes. Mivel kiszáradást okoz, nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy sok. vizet. kell. inni. ha. alkoholizálunk.

Hogy pontosan mennyi alkohol is van a borban, arról bővebben ITT olvashatsz.

Szereted az édes bort? Akkor most figyelj: a szőlőbogyóban és így a mustban is természetes módon jelen van cukor (glükóz és fruktóz) is, amely az erjedés során alakul alkohollá. Ha a must cukortartalma olyan magas, hogy az erjedés után is marad a borban cukor, akkor édes bor születik, így pedig duplán "élvezheted" a dehidratáció hatását, mert a cukor és az alkohol is megköti a vizet a szervezetedben... :( (Bocs a rossz hírért.)

via GIPHY

Aminosavak és más szerves molekulák

Sajnos, nem csak a fent említett két alkotóelem, de a borokban jelen lévő aminosavak, polifenolok és más komplex szerves molekulák is okozhatnak kínzó fejfájást. 

Az aminok nitrogéntartalmú anyagok, amelyek a fehérjék kialakulásáért felelnek. Elsősorban a vörösborban találhatók meg, és az erjedésért felelős baktériumtörzsek által kiválasztott tiramin és hisztamin az, ami az utált fejfájást okozhatja. Ez a két anyag ugyanis ellentétes hatással bír: előbbi szűkíti, utóbbi tágítja az ereket. 

Tehát.

Igen, lehet, hogy a borban lévő kéntől fáj a fejed. De akár a szerencsések közé tartozol, akár a peches fejfájósok közé, minden esetben fontos a mértékletesség betartása. Mert akkor sokkal kisebb eséllyel lesz gond!

Még többet olvasnál a másnaposságról? Kattints IDE!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása