Winelovers

Honnan jön a sommelier?

Hát nem Szomáliából.

2018. február 06. - ferenczicsilla

en_es_gyuriba.JPG

Sok emberrel beszélgetek, és sokszor merül fel a kérdés, hogy "Tényleg? Sommelier? És az mit csinál?" Mindenféle tévképzetek, meg annál is jobb szóviccek léteznek, de valahogy még mindig erős homály fedi a sommelier szakmát: most viszont minden kiderül.

Itt az idő, hogy rendbe tegyük a dolgokat. Egyrészt mert vannak, akik csak annyit tudnak a sommelier-ről, hogy a bort kitölti, esetleg pörgeti a poharában, mások pedig még csak nem is hallottak a világ leggyönyörűbb hivatásáról – pedig több száz éve létezik. 

Ki a sommelier?

A sommelier, azaz borszakértő, a borok (és egyéb italok) felszolgálásával, ételekhez párosításával, a borlap összeállításával és a borkészlet kezelésével foglalkozik. A következő három terület szakértője: borismeret, gasztronómia és vendéglátás. Nem csak a legkomolyabb éttermekben, de ma már borbárokban és pincészeteknél is dolgozhat; sokkal több, mint egy borpincér, kiváló pszichológus és előadóművész is. 

via GIPHY

Munkája nagy részét tehát a borok kiválasztása teszi ki, pontosan tudja, hogy mihez mi illik, mit hány fokon és milyen pohárban kell felszolgálni, és közben még szórakoztat is. Komoly vizuálgasztronómiai élményt nyújt a borok szertartásos felszolgálásával, szükség esetén dekantálásával, úgyhogy ha legközelebb lehetőséged van a sommelier segítségét kérni, bátran tedd meg! Nem csupán a látvány miatt, de hidd el, jót akar neked – nem kell attól tartanod, hogy a legdrágább bort tukmálja rád, de pár ügyes kérdéssel feltérképezi az ízlésvilágod és az ételhez leginkább passzoló bort fogja ajánlani.

Tudtad?

Létezik víz sommelier is, aki az ásványianyag-, illetve szénsavtartalomtól függően javasol például az eltérő borokhoz eltérő vizet. Emellett vannak már sör sommelier-k is, de tulajdonképpen bármely ital szakértőjére találunk mostanában példát (tehát ne csodálkozz, ha olyat látsz, hogy whiskey vagy vodka sommelier).

Ha az is érdekel, hogy mi az a 10+1 kérdés, amit soha ne tegyél fel a sommelier-nek, akkor IDE kell kattintanod. 

PS: a képen a legkedvencebb mentorommal, Gyuribával pózolunk. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása