Winelovers

Kim Dzsongun ezzel tenné naggyá Észak-Koreát

A búzasör lehet a sikerük kulcsa

2018. február 13. - Winelovers

kimdzsongun_sor.jpg

Korábban írtunk már arról, hogy hogyan viszonyul a bordói borokhoz a diktátor (kicsit sem veti meg azokat), most viszont a búzasör felfedezésével kívánja feldobni a dolgos hétköznapok monotóniáját. Éppen időben, hiszen mikor, ha nem most kell ünnepelni!

Múlt pénteken hivatalosan is elkezdődött a 2018-as pjongcsangi téli olimpia. Dél-Korea nagyon odatette magát, nagyszabású megnyitóval és egy Észak-Koreával közös bevonulással készültek – bizony. A februárt végigkísérő téli ünnepség ideje alatt viszont még egy dobással sokkolt a világ legszürreálisabb köztársasága: elkészítette első saját búzasörét.

Lenyűgöző teljesítménynek nevezték a helyi lapok (például a Rodong Sinmun) az új saját sör megszületését, amely az állami tulajdonban lévő, 18 éves Taedonggang sörüzem üstjeiből került ki, ahol korábban kizárólag világos sörök születtek. Bár a világon már régóta divatos ez a különleges eljárással készülő sörfajta, a mindentől elzárt országban mégis igazi nagy durranásnak számít. 

north-korea-taedonggang-beer-border-village-aug11-2011.jpg

Fotó forrása: rfa.org

Mi a búzasör? 

Eredetileg felső erjesztésű német sörfajta, amihez néha a jobb érés érdekében alsó erjesztésű élesztőt is adnak. Minimum 50%-ban búzamalátából kell készülnie, ízesítőanyagokat nem tartalmaz és a folyamat során spontán tejsavas erjedés is történik. A végeredmény egy száraz, fanyar, és roppant egyedi ízvilág (különösen, ha szűretlen). 

Ha Kim szerint rossz, akkor rossz

Kim Dzsongun szerint nem csak unalmasak, de íztelenek is a szomszédos Dél-Korea búzasörei, így bő három év kísérletezés után most végre megszületett saját készítésű búzasörük. Állítólag már most imádják Észak-Korea lakói (mi mást mernének mondani), hiszen ízben és illatban is teljesen elér a korábban kapható söröktől. 

A BBC szarkasztikus cikkében megjegyezték, "ez egyfajta győzelme Kim Dzsongun törekvéseinek, hogy a kommunista ország átlagos életszínvonala magasabbra emelkedjen", illetve "azon szüntelen erőfeszítések eredménye, hogy az ott élők élete élvezetesebb legyen". 

via GIPHY

Nos, akár igaz, akár sem (állítólag a helyi tévében is csak háromszor reklámozták), nagyon bízunk benne, hogy ha már más alkoholt nem igazán ihatnak, az új sörfajta legalább valóban elérhető lesz az észak-koreaiaknál! 

Ha az is érdekel, hogy milyen volt, amikor Kim Dzsongun csúnyán bebordóizott, akkor kattints IDE!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása