Winelovers

Hány kalória van egy pohár borban?

Számít egyáltalán?

2018. február 19. - Winelovers

kaloriak.JPG

Ne gondoljátok, hogy még messze a bikiniszezon... Jövő héten már itt a március, és ezzel együtt szépen lassan elkezdünk egyre lengébb és rövidebb ruhákat hordani – már nem fog takarni a nagykabát. Ez pedig azzal jár, hogy beindul a léböjtök és kalóriaszámlások kőkemény korszaka is. 

Hogy a bor mennyire hizlal, az nagyon nem mindegy, pláne azoknak, akik szeretik jelentősebb mennyiségben fogyasztani azt. Tény ugyanis, hogy nem kevés kalória van egy pohár borban, viszont jó hír, hogy tudsz azzal spórolni, ha például száraz pezsgőt választasz az édes likőrbor helyett. 

És hogy ne is húzzuk tovább az időt, itt van feketén-fehéren egy pohár bor átlagos kalóriatartalma:

A súlygyarapodás nagyban függ attól is, hogy mekkora alkohol- és cukortartalmú bort iszol, ugyanis ez az a két faktor, ami a kalóriatartalmat meghatározza. Az alábbi számok megjegyzésével azonban könnyedén kontroll alatt tarthatod a kalóriákat: lássuk hát, mennyi is az annyi. Minden kalóriaszám 1 deciliter száraz borra vonatkozik (és esetenként változhat is).

Bor alkoholtartalma (1 dl) - Bor kalóriatartalma (1 dl)

9%                              48 kcal

10%                             54 kcal

11%                            59 kcal

12%                            61 kcal

13%                            68 kcal

14%                            74 kcal

15%                            80 kcal

16%                            85 kcal

via GIPHY

És az édes bor? 

Ha te is inkább édes boros vagy, akkor úgy kalkulálj, hogy egy 50 g/l maradékcukor-tartalmú bor esetén minden fenti értékhez nagyjából 30 kalóriát adj hozzá decinként, tehát a 9%-os alkoholtartalmú édes bor esetén kb. 80 kalóriát fogyasztasz, 10%-osnál 85-öt, 11%-os-nál kb. 90 kalóriát, és így tovább. Az édes bort ezért inkább desszert helyett, mint mellé javasoljuk! :)

Tipp: A legkevesebb kalóriát általánosságban a száraz pezsgők tartalmazzák! Erről bővebben például ITT olvashatsz. A borokban található alkohol pontos mennyiségéről pedig ITT írtunk korábban. Egy könnyű fröccs is jó megoldást jelent, ha vigyáznál a vonalaidra – minél több szódával!

Egyértelmű tehát, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás több szempontból is elősegíti a hízást. "A borok alkohol- és cukortartalma mellett más is okozhat problémát: az emésztőrendszer károsodása és a máj megterhelése az anyagcserét lassítja, és az alkohol a fehérjeszintézist is gátolja. A gyakori alkoholfogyasztás fáradékonysághoz vezet, ami a mozgásmennyiséget csökkenti, így még inkább felborulhat a bevitt és elégetett kalória aránya, ez pedig egyenes út a nemkívánatos testsúlygyarapodáshoz" - írja a Vinoport.hu.

De vigyázz!

Ha iszol (pláne sokat), akkor meg is fogsz éhezni. Úgyhogy az nem ér, hogy diszkréten megiszol egy-két pohár alacsony alkoholtartalmú bort, és utána egyből futsz az első gyrososhoz!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása