Winelovers

Elfogadom a kihívást: szőlőléből bort 48 óra alatt

Ilyet még Jézus sem tudna

2018. március 07. - Winelovers

gep_es_hatter.jpg

Még csak az év elején járunk, de sikerült már most sokkot kapnunk a legújabb boros találmánytól. Pedig igazából nem is high-tech. Egy totál hétköznapi eszköz segítségével állítólag 48 órán belül te is tudsz szőlőléből bort készíteni. ÚR-IS-TEN!

Van rá esély, hogy a mai napig még te sem hallottál az Instant Pot nevű konyhai eszközről. Úgyhogy bemutatjuk: ez a szerkezet valahol félúton van a lassú főzőedény és a kukta között, és az Amazonon 70-150 dollár között mozog az ára. 2010 óta van jelen a piacon, de a legnagyobb figyelmet mostanában kapja, ugyanis egy amerikai fickó rájött: tud benne bort készíteni. 

Az egész egy mémmel kezdődött, amivel gyakran találkozott a mi David Murphy-nk (gasztroblogger), mindig mosolygott is rajta, majd később arra inspirálta őt, hogy megalkossa saját receptjét. Úgyhogy vett egy gépet, és elkezdett kísérletezni; mert ahogy mondta, imádja a kihívásokat. 

drink_wine_meme.jpg

Ahogy saját blogján is írta, azért a folyamat nem olyan egyszerű, hogy fogod, beleöntöd a szőlőlevelet a gépbe reggel, és estére kész is a bor. Sokáig és sokféleképpen kísérletezett, de végül rájött a megoldásra. Az Instant Pottal viszont jelentős mértékben csökkenthető az az idő, ami egy iható bor előállításához szükséges. A pontos receptet – ami egyébként tartalmaz az alkohol előállításához szükséges élesztőt is – konkrétan leírja David, és egészen elképesztő! 

Türelem azért kell hozzá. Ugyanis két nap – joghurt funkcióval történő – főzés után még nyolc nap hűvös, sötét és száraz helyen való tárolás következik, de a végén ABRAKADABRA: kész a saját borod. 

Ha valaki kipróbálja a módszert, kérjük, ossza is meg velünk a tapasztalatokat!

via GIPHY

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása