Winelovers

Ezért ne borozz szaunázás előtt

Közbe meg pláne

2018. március 09. - Winelovers

szauna_bor.jpg

Semmi sem fogható a szaunázás frissítő élményéhez. Érzed, ahogy pórusaid kitisztulnak, megszabadulsz a méreganyagoktól, és mintha a gondolataid is rendezettebbek lennének. Sokan "ha már úgyis lazulok" alapon simán legurítanak egy-két pohár bort a szaunázás előtt – csak hogy pontosan ez az, amitől károssá válik a tevékenység. 

Majd úgyis kiizzadom az alkoholt a szaunában

– mondtad nagy lendülettel, mielőtt legurítottad azt a két deci rozét a nagy izzadás előtt. Nos, ki kell ábrándítsunk, mert ez sajnos nem így működik. Hol máshol, mint Finnországban végzett kutatások szerint ugyanis ez az elmélet nem hogy nem állja meg a helyét, de még kifejezetten ártalmas is lehet. 

A finnek, akik rendszeres használói a szaunáknak (és rendszeres fogyasztói az alkoholnak), évente 25 szaunás halálesetet is tudnak produkálni, amik szinte kivétel nélkül az alkoholfogyasztással vannak kapcsolatban. A két dolog mixelése ugyanis különféle egészségügyi problémákat okozhat, például: 

  • izomgörcs
  • hőguta
  • eszméletvesztés
  • szívritmuszavar
  • esésekből származó fejsérülés

via GIPHY

És itt még nincs vége

Eleve nem sok jó fog kisülni abból, ha testünk hőmérséklete hosszú ideig 37 fok fölött stagnál, ezért mindig rizikós dolog lehet a szaunázás, egészséges embereknek is. Ittasan pláne, hiszen olyankor az egyébként is dehidratált ember még gyorsabban veszít folyadékot, és kockáztatja a kiszáradást. 

Tudtad? Egy 10-20 perces szauna szeánsz alkalmával a szíved akár 50-75%-kal is gyorsabban verhet, akárcsak a legmegerőltetőbb testmozgásoknál.

Arról nem is beszélve, hogy mivel az alkohol depresszánsként hat a szervezetbe kerülve, lelassítja a vérkeringést és a pulzust is. Ha pedig a tested túl forró, ki is vagy száradva és még le is lassul a vérkeringésed... A szíved nem fogja bírni a tempót, szóval ne számíts sok jóra. 

via GIPHY

Akármennyire is szeretnéd, semmiképp se szaunázz, ha

  • gond van a szíveddel, vagy keringési rendszereddel
  • másnapos vagy
  • bármilyen kellemetlenséget, vagy rosszullétet érzel
  • alkoholt fogyasztottál előtte 

Szóval ha egy jól hangzó bor, sör vagy pálinka témájú szaunás programba futsz, mindig tájékozódj, hogy a bort/sört/pálinkát meginni kell-e, vagy csak a felöntéshez használják – mert nem mindegy.

Érdekel, hogy pontosan mennyi alkohol is van a borban? Kattints IDE!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása