Winelovers

Hogyan legyen csillogóan tiszta a borospohár?

Íme a hivatalos megoldás, plusz egy házi tipp

2018. március 13. - Winelovers

pohar_ures_fustos.jpg

Az üvegpoharak tisztítása és tisztán tartása nem egy hálás feladat. Ha többször is előfordult már veled, hogy a polcodon szinte kizárólag cseppfoltos borospoharakat találsz – és ez még idegesít is –, akkor javasoljuk, görgess lejjebb.

Hogyan tudom kristálytisztává varázsolni a poharaimat? 

Valószínűleg te is tetted már fel magadban ezt a kérdést, amikor áthívtad a barátaidat borozni. Induljunk kicsit messzebbről: érdemes először azt tudnunk, hogy egyáltalán hogyan keletkezik a pohár falán az a makacs fehér folt, amit olyan irtó nehéz eltávolítani. 

Ronan Sayburn MS a Decanter magazinnak elárulta: "A borospoharak általában a vízben lévő ásványi anyagoktól válhatnak foltossá. Ha pedig a mosogatógép hosszú programját használjuk, amiben nem csak a mosás, hanem a szárítás is sokáig tart, nagy eséllyel ködösek maradhatnak poharak a rájuk rakódó, vízben lévő anyagoktól."

>>> Érdekel, hogy milyen borospoharakra van igazából szükséged? Kattints IDE

Mi a rendezvényeinken amikor csak tudjuk, a Winterhalter mosogatógépeit használjuk

Természetesen a vendéglátóhelyeken használt pohár mosogatógépek mindegyike el van látva ásványi szűrővel, ami a poharakat védi, ráadásul jellemzően gyorsprogramot használnak, hogy minél jobban lerövidítsék a poharak gépben eltöltött idejét. 

Ha nem vagy olyan szerencsés, és nincs ilyen profi géped, akkor érdemes használat után minimális mosogatószerrel, forró vízzel egyből elmosni a poharakat, majd el is törölgetni őket – de nem papírral, hanem valamilyen textil ronggyal. 

Tipp: a legmakacsabb foltokra egyébként próbáld ki az ecetet, mert az garantáltan minden foltot le fog szedni. 

Érdemes tudnod viszont, hogy amint csillogósra törölted a borospoharakat, nem jó, ha utána legközelebb gépben mosod el. Azokat a poharakat, amiket pedig egyszerűen sehogy sem tudsz tisztára törölni, a mosogatógép sem fog tisztábbra mosni, sőt, lehet, hogy egyre inkább ráragad a vízkő. 

Tipp: a poharak lecsepegtetése is egy jó megoldás lehet, ha van hova felakaszd őket, és időd is van ezt megvárni. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása