Winelovers

Emmanuel Macron ebéd és vacsora mellé is iszik bort

#jesuisbor

2018. március 19. - geriadam

macron_bor.jpg

A bor élvezeti cikk, vagy az egészségre veszélyes alkohol ital? Következzen két francia vélemény: köztársasági elnök kontra egészségügyi miniszter. 

A fenti kérdés körül csaptak fel újra a hullámok Franciaországban, miután Agnès Buzyn egészségügyi miniszter („civilben" hematológus) múlt hónapban azt mondta, népegészségügyi szempontból a bort ugyanúgy a rizikófaktorok közé kell sorolni, ahogy a briteknél a sört és a röviditalokat. Jól olvasod, nem elütésről van szó: Angliában az utóbbi időben nagyon divatos lett gin és a vodka, és ez – mint arról a Vinoport 2018-as januári trendkutató cikke beszámolt – a sör mellett szintén komoly gondokat okoz az alkoholizmus ellen vívott küzdelemben.

Azt ezzel együtt nem tudni, a La Manche csatorna innenső oldalán miért került ez a téma újra napirendre. Mostanáig ugyanis a csak francia-paradoxonként emlegetett, 1980-as években napvilágot kutatási eredmény uralta a közgondolkodást. E szerint annak ellenére, hogy a franciák rengeteg telített zsírsavat esznek, mégis kisebb eséllyel lesznek szívproblémáik. Ennek oka hogy a borban is megtalálható etanol jótékony hatással van a koleszterinszintre (egyébként a bor áldásos hatásait ITT vettük végig). Márpedig a franciák átlagos borfogyasztása folyamatos visszaesés mellett még mindig évente 40 liter/fő körül van, Magyarországon ez 24 liter. (Mi is beszámoltunk már arról a blogon, hogy a világ egyik legidősebb embere például saját boros recepttel tartja magát karban és hogy a mértékletes italozás még a pszichére is pozitív hatást fejthet ki.)

Lehetséges, hogy a miniszter asszony nem hallott még a francia paradoxonról?

Mindenesetre a köztársasági elnök, Emmanuel Macron, aki közismerten nagy borrajongó, gyorsan a bor védelmére sietett, amikor az elmúlt napokban azt mondta ő ebédhez és vacsorához rendszeresen iszik bort. A párizsi nemzetközi mezőgazdasági vásáron tett látogatása alkalmával azt is hozzátette, amíg ő van hatalmon, nem szigorítják például az alkoholos italok hirdetéseire vonatkozó törvényt. Mindezt demonstrálandó, a kiállítás borpavilonjában meg is kóstolt pár tételt, többek között egy Château des Jacques Moulin-à-Vent bort beaujolais-ból, egy Louis Roederer pezsgőt és egy provence-i Cham-Cham from Mas de Valériole chardonnay-vermentino cuvéet. A vele tartó munkatársa beszámolója szerint elégedett volt a kóstolt borokkal, utóbbinál pedig kiemelte a terroir-ból adódó jellegzetes sós jegyeket.

Az elnök úr nagyra értékelte a kóstolt borokat. Meggyőződése, hogy a francia mindennapok szerves része a bor és hogy 1-2 pohár nem tesz kárt az egészségben.

Nem ez az első eset egyébként, hogy Macron a bort dicsőíti. Egy korábbi interjújában nagyszüleiről mesélt, akiknél gyakran elhangzott a "vörösbor antioxidáns" szállóige.

via GIPHY

Nincs elragadtatva ettől az egyértelmű korteskedéstől a francia orvosi szakma. Kilenc szakember rögtön tollat is ragadott és az egyik vezető napilap, a Le Figaro hasábjain vette védelmébe az egészségügyi minisztert. Mint írják, nem kellene az alkohol káros hatásairól szóló tudományos bizonyítékokat egy mozdulattal félresöpörni, és igenis szükséges arról beszélni, hogy van az a mennyiség, ami már komoly károsodást okozhat. "Egy évben 50 ezer ember hal meg Franciaországban a túlzott alkoholfogyasztás következményeként, márpedig az elfogyasztott alkohol 60 százaléka bor. Nemzeti tervre van szükség és azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az állampolgárok 60 százaléka a törvények szigorítása mellett van" – szól az összegzésük. A kérdés ezzel együtt, úgy tűnik, eldőlt – bár a politikában sose lehet tudni.

Macron egyébként az első francia államfő, aki ennyire beleáll a bor ügyébe. Miközben közvetlen elődje, François Hollande preferenciája nem ismert, az előtte regnáló Nicolas Sarkozy-ről köztudott, hogy nagy tea rajongó, az őt megelőző Jacques Chirac pedig a sört szereti. Más országokbeli volt és jelenlegi kollégáit tekintve viszont távolról sem az egyetlen, aki jó barátságot ápol a borokkal. Mint azt például egy korábbi elnöki gyűjtésünkben bemutattuk, az Egyesült Államok több első emberének életében is fontos szerepet játszott a bor.

Fotó: The Times

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása