Winelovers

Borok, amelyek nem hiányozhatnak a húsvéti asztalodról

Sem a csokinyúl mellől

2018. március 29. - Winelovers

kosar_bor_husvet_kalacs_istcok.jpg

Öt klasszikus húsvéti étel mellé ajánlunk most nektek borokat. Jöjjön hát, hogy mi illik a tormás, bárányhúsos, tojásos, füstölt sonkás és medvehagymás ételek mellé. 

Tormás fogások 

Az olyan csípős fűszerek, mint a gyömbér, wasabi vagy torma sok bort tud teljesen kinyírni, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit választunk melléjük. Kevés bor képes ezeken az ízeken felülemelkedni, viszont egy kerek, olajos, fűszeres tramini nagyon is képes rá – különösen, ha maradékcukrot is tartalmaz. 

Aktuális kedvencünk: Bukolyi Tramini 2013

Bárányhúsos fogások

„A húsvéti bárányhoz jól illenek a finom zöldfőzelékek, a vajon párolt friss zöldborsó, az olajos-ecetes lében megfürdetett zöldsaláták, a fejes, vagy a galambbegy - azaz madársaláta, vagy a tepsiben pirított burgonya. A bárányt különféle ünnepi fogások vezethetik be és követhetik. Stílszerű ilyenkor a húsleves májgombóccal és gomba szeletkékkel, előételnek pedig a kaporral ízesített - erdélyi jellegű - töltött káposzta” – írja Magyar Elek szakácskönyvében.

Borválasztáskor tehát sok múlik a köreteken és persze az elkészítési módon is, de amivel biztosra mehetünk a báránynál, az egy elegáns, fineszes pinot noir. 

Aktuális kedvencünk: Pannonhalmi Pinot Noir 2016

via GIPHY

Tojásos fogások

Ez esetben nem kizárólag a főtt tojásra gondolunk, bár tény, hogy az a legnépszerűbb. Sok helyen például a töltött tojás is egy klasszikus fogás, úgyhogy bátran engedjük szabadjára a fantáziánkat, és válasszunk a tojás-hangsúlyos ételeinkhez például egy illatos habzóbort, proseccót, vagy ha nagyot akarunk szólni, akkor pezsgőt. 

Tipp: minél hosszabban érlelt pezsgővel fogyasztjuk, annál komolyabb lesz az élmény. 

Aktuális kedvencünk: Thummerer Blanc Brut Nature 2013

Füstölt sonkás fogások

Anno nagyszombaton minden háznál sonka került az asztalokra, amelyet a tradíció szerint sertéscombból készíttek el. Az előzetesen pácolt, füstölt és fűszerezett sonkában rengeteg íz található (sós, édes és füstölt is), ezért egy alacsonyabb tannintartalmú, magasabb savtartalmú, gyümölcsbomba vörösbort választanék mellé, például egy kiváló kékfrankost. 

Aktuális kedvencünk: Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2015

via GIPHY

Medvehagymás ételek

Legyen az egy isteni pogácsa, vagy quiche, amibe medvehagymát csempészel, a sikered garantált lesz. Pláne, ha a megfelelő borral párosítod ezt az illatos hagymafélét; szerencsére a szóba kerülő borválaszték igen széles. Mi most egy hűvösebb borvidékről származó olaszrizlinget javasolnánk, egy kis csavarral: a Felvidékről. 

Aktuális kedvencünk: Bott Frigyes Olaszrizling 2016

+1 Csokinyúl mellé

Korábban ajánlottunk már borokat édességek mellé, és a csoki természetesen a húsvéti válogatásunkból sem maradhat ki. Persze kizárólag a már nagykorú gyerekekre vonatkozik ez a párosítás, akik végre elővehetik a szekrény mélyén lapuló erősített bort, legyen az egy portói, vagy éppen madeira. Szuper lesz a csokinyúllal együtt!

Kellemes húsvéti ünnepeket és borozásokat kívánunk mindenkinek!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása