Winelovers

Ne félj a csavarzártól!

Nem csak akkor jó a bor, ha parafadugós

2018. április 25. - Winelovers

csavarzar_wow.JPG

Húsz évvel ezelőtt még lehet, hogy vérre menő harcot vívtak volna igazukért azok a borászok, akik mindenáron ragaszkodnak a parafadugós lezárási módszerhez. Mára viszont be kellett látni: nem csak az a jó, ami parafából van. 

Nagy örömmel tapasztalom, hogy a köztereken/bulikban/teraszokon iszogató fiatalok között egyre többen dobnak össze 1 jó üveg borra – a sok rossz helyett. Az ilyen alkalmakra pedig kiváló lehetőséget nyújt a csavarzáras bor, annak minden előnyével együtt.

Nem kell tehát félni tőle, csak meg kell ismerni! Össze is szedtük nektek a csavarzáras borok legfontosabb előnyeit.

1. Nem kell dugóhúzó.

Ez az előnyök előnye. Mert bár nálam mindig van a kedvenc színű bornyitómból (mindegyik táskámban...), de ha te nem vagy olyan fanatikus, mint én, akkor örülni fogsz a csavarzáras megoldásnak: hiszen könnyedén nyitható és zárható a bor, bármikor, bárhol. 

2. Nem lesz dugós a bor.

Korábban meséltünk már a borhibákról, amelyek közül az egyik legkellemetlenebb a parafadugó betegsége, amikor dohos, ázott kartonpapírra emlékeztető szagot érzel. A parafa pórusaiban megtelepedő, klórvegyületekkel táplálkozó penészgombák felelősek mindezért, és a parafadugóval lezárt borok akár 8%-át is érintheti a probléma  – úgyhogy talán jobb is ezt eleve elkerülni. 

3. Hűtőben tovább eltartható

Köszönhetően annak, hogy légmentesen tudjuk visszazárni a borokat. Ezt saját, korábbi tapasztalataim is alátámasztják, hiszen míg a parafán keresztül minimálisan, de tud a levegővel érintkezni a bor, addig a csavarzár esetében ez teljesen kizárt. (Hogy meddig is hagyhatod a bontott bort a hűtőben, azt ITT olvashatod.)

4. Kedvezőbb ár

Ahogy a reduktív, úgy a csavarzáras borokat is gyors fogyasztásra szánták elsősorban. És mivel nem cél, hogy évekig tároljuk őket, így gyorsan, jó áron tudnak a fogyasztóhoz kerülni, pláne, hogy alapból is olcsóbb a csavarzár, mint a jó minőségű parafa. 

5. Friss és gyümölcsös kortyok

A borokban érezhető aromák közül a csavarzáras borokban azok az illatok és ízek tudnak legjobban megmutatkozni, amik a bor elsődleges, azaz primér aromái. Tehát ha nem a hordós érlelésből származó fűszerességre vágysz, vagy éppen a hosszas palackérlelésből adódó komplex, gazdag ízekre, hanem egy totál egyszerű és érthető gyümölcsösségre, akkor a csavarzáras bor szuper választás lesz neked. 

6. Nem igénylik a fektetve tárolást

A csavarzáras palackok fent említett előnyei mellett az is jó hír, hogy minőségi kockázat nélkül is tárolhatók állítva. Mert míg a parafadugós üvegeket fontos vízszintes helyzetükben tárolni, hogy a parafadugók ne száradjanak ki, addig ez a veszély a csavarzárnál nem fenyeget.  

7. Lassabban és kiegyensúlyozottabban érik a bor

Íme az ellenpélda arra, hogy nem csak a friss, és pláne nem az olcsó borokat éri meg csavarzárral lezárni. Illés Tamás, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet marketing- és kereskedelmi vezetője fogalmazta meg ezt nem olyan rég: 

A csavarzár tökéletes eszköz a magas minőség, frissesség és gyümölcsösség garantált megőrzéséhez, hiszen amit a borkészítés során nem kívánt oxidációként el szeretnénk kerülni, azt nem szeretnénk épp a palackozás során illetve azt követően a parafadugó nyomán elszenvedni.

A parafadugón pórusaiban rejlő levegő révén végbemenő minimális mikrooxidáció miatt a bor gyorsabban öregszik, mint csavarzáras párja. Mostanra pedig már legalább 10 éves saját tapasztalatunkból kijelenthetjük, hogy a nagytestű fehér- és vörösborok palackos érését is kiegyensúlyozottabbá és lassabbá teheti a csavarzár.

A Pannonhalmi Apátsági Pincészet az első magyar borászatok között, ha nem az első volt, aki a prémium minőségi szegmensben tudatosan csavarzárra cserélte a parafát – büszkék vagyunk erre az akkor még mindenképp merésznek, sőt forradalminak számító lépésre és örülünk annak, hogy nemcsak az idő igazolja a döntés helyességét, hanem kollégák, partnerek és fogyasztók is megerősítik idehaza és külföldön egyaránt."

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása