Winelovers

Ilyet még nem próbáltál: boros szaunafelöntés!

Borimádóknak kötelező

2018. május 03. - vanivett

furdokopeny_wellness_kek_bor_lany_istock.jpg

Tudtad, hogy a sör, a bor és a pálinka nem csak kortyolva nyújt élvezetet? A fejlett szaunakultúrával rendelkező országokban mindennaposak a különleges felöntésekkel kombinált szaunaszeánszok – és bizony a klasszikus illóolajak mellett a kísérletező kedvű szaunamesterek az alkoholos italok világából is ihletet merítenek.

Talán a hirtelen jött kora nyári melegben nem a szauna szerepel toplistánk elején, ha a hétvégi programot tervezzük, de mégis szívből ajánljuk minden borimádónak a Springday Health Club újdonságát: a boros szaunafelöntést! Az egész estés wellness program igazi kikapcsolódást nyújt és totálisan ellazít, miközben büntetlenül élvezheted a bor mámorító illatát és a forró gőz testet-lelket felfrissítő hatását.

Természetesen egy boros szaunafelöntés nem annyiból áll, hogy a bort szétlocsolják a tűzforró köveken.

A szaunamester erre az alkalomra olyan bort választ, amely illatával valódi élményt nyújt – ilyenkor a primőr gyümölcsöket, virágokat, friss zöldfűszereket felvonultató, intenzív illatú szőlőfajták borai jöhetnek szóba: a cserszegi fűszeres, a muskotály, az Irsai Olivér, a tramini, vagy éppen egy sauvignon blanc.

via GIPHY

A Borkollégium ajánlásával az alábbi borral dolgoznak a szaunamesterek a május 5-i Boros mulatság szauna esten:

Gottwald Irsai Olivér 2017: Üdítően friss, illatában és ízében is kifejezetten aromás bor. Illatában fehér virágok: jázmin, citromvirág; friss citrusok: Meyer citrom, grapefruit, zöldalmával kiegészítve, friss zöldfűszerekkel díszítve. A korty az illatban ígért gazdagságot mutatja, zamatos, gyümölcsös, igazi „örömbor”, intenzív aromatikával, frissítő savakkal.

A szaunakályhára jégből formált gömböket helyeznek, ezeket itatják át a borral, amelynek aromaanyagai a hő és a párolgás hatására felszabadulnak. Természetesen valamennyi alkohol is a levegőbe jut, de senkinek nem kell amiatt aggódnia, hogy szalonspiccesen távozik a szaunaszeánsz végén.

springday_szauna_2000.jpg

Íme a szauna, ami boros felöntésre vár

A 20 perces szeánsz során a szaunamester több alkalommal is átkeveri a forró levegőt – ehhez legyezőt vagy törölközőt használ –, igy a szauna minden zugába eljut a bor virágos-gyümölcsös illata. Bár arról már írtunk, hogy az alkohol fogyasztása kifejezetten kerülendő a szaunázás ideje előtt és alatt, azonban az est végén lehetőség lesz megkóstolni a felöntéshez használt bort – immár hidegen, kristálypohárból kínálva.

Még több részlet az egyedi programról ITT olvasható. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása