Winelovers

Egy thai fehér shiraz lett az aktuálisan legjobb rozé

Micsoda?!

2018. május 15. - Winelovers

james_suckling.jpeg

James Suckling amerikai borszakíró (jobb szélen) szerint legalábbis ennél nincs jobb rozé idén. Provence és Loire rozéit is lekörözte az a délkelet-ázsiai tétel, ami bő 80 rozé közül emelkedett ki, és ami annyira szép lett, hogy megkapta a "World’s Best Rosé" díjat. És hogy mit is jelent a fehér shiraz? Most kiderül. 

Fotó: JamesSuckling.com

A thai különlegesség sikere abszolút meglepetésként ért mindenkit. A Monsoon Valley rozéja olyan tételeket is maga mögé szorított, amelyek jóval drágábbak (bár ugye nem mindig attól jó a bor, ha drága) vagy éppen jóval nevesebbek. Mivel a tesztelés vakon történt, így az eredményekre mindenki nagyon kíváncsi volt. 

A thai rozé emellett megnyerte a Best of Show (a Show Legjobbja) és Best Value (a Legjobb Érték – ez volt a verseny legolcsóbb tétele!) kategóriákat is, megelőzve ezzel például a Château Routas Côteaux Varois en Provence 2017 tételt, ami tavaly a 2016-os évjárattal nyert, vagy a szuperhíres Caves d’Esclans Côte de Provence Whispering Angel Rosé 2017 tételt. 

Egyszerűen imádtam a harmonikus kortyokat

– mesélte Suckling, aki hangsúlyozta, hogy a vakkóstolás során a borok üdeségét és minőségét értékelték leginkább. 

monsoon-valley-5_750x500.jpg

Fotó forrása: houseoftownend.com

A trópusi éghajlaton – mint például Thaiföldön – történő bortermelésnek persze megvannak a hátrányai, beleértve a könyörtelen monszunt, az ilyenkor fellépő napfényhiányt, illetve az egyedi szőlőművelési rendszert, aminek a kétévszakos körülményekhez kell alkalmazkodnia. Az áprilistól októberig tartó nedves évszak vegetációs időszakában nem jellemző a szőlőtermesztés, a novembertől márciusig tartó száraz évszakban viszont igen. 

A most már régóta Bangkokban élő Suckling elárulta, thai borból nem csak hogy egyre többet találunk, hanem egyre jobb minőséget is. A trópusi klíma ugyanis az extra kihívások mellett extra odafigyelést is jelent, bár egyelőre még csak a kísérletezés fázisában van a folyamat. Az eredmények viszont, úgy tűnik, ígéretesek. 

A teljes eredménylistát ITT olvashatod el.

Mellé mit?

A Monsoon Valley borászat legszívesebb pad thai tésztát javasol a bora mellé, esetleg pomelo-val, vagy bármilyen, gyümölcsdarabokkal gazdagított fűszeres thai salátát. 

monsoonvalley.jpg

Na de mi is az a fehér shiraz?

Tulajdonképpen rozé. A tengerentúlon a fehér zinfandel és a fehér merlot is egyre jobban pörög, amikor tehát a fehérborok könnyedségét, frissességét kívánják visszaadni kékszőlőből, esetünkben shirazból előállítva. A préselt szőlőt csak rövid ideig hagyják a héjon ázni, azután gyorsan leválasztják arról és tulajdonképpen egy rozé születik. (A pezsgőkészítésnél ezt technikát blanc de noirs-ként, azaz"feketéből fehér"-ként emlegetik).

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása