Winelovers

Dobj el mindent: itt a pét-nat

Készülj, mert mostantól te is rajongani fogsz érte

2018. május 22. - ferenczicsilla

petnat_punch_green.JPG

Ha csak egy dolgot emelhetek ki a most hétvégén lezajlott nyolcadik Gourmet Fesztivállal kapcsolatban, akkor az a pét-nat, azaz a Pétillant Naturel névre hallgató pezsgő. Ha ez elsőre neked is totál kínai, akkor görgess lejjebb, elárulom, mi is ez az régi újdonság. Nem csak hipsztereknek!

Borítókép: forrás

Bár a név újdonságként hathat, a buborékos finomság története kicsit sem új. Olyannyira, hogy konkrétan a 17. századi champagne "feltalálása" elé tehető. Ez ugyanis a természetes borok legelső buborékos változata. 

Méthode ancestral, aka az ősi módszer

Ez neve annak a módszernek, amellyel a pét-natot készítik, ami az abszolút oldszkúl vidéki-kézműves receptet jelenti. Röviden: a bort még azelőtt palackozzák, hogy az első erjedés teljesen végbemenne, így pedig a szőlőben természetes módon jelen lévő cukor alkohollá bomlásának melléktermékeként megjelenő szén-dioxid a palackban marad. (Egy champagne ezzel ellentétben teljesen kierjedt alapborból készül, majd pedig a hozzáadott tirage likőr segítségével megindul egy második erjedés, a palackban.) És míg egy champagne-t degorzsálnak, azaz lelövik róla az összegyűlt seprőt, addig a pét-natnál erről szó sincs. Minden úgy marad, ahogy a jóisten megteremtette. 

via GIPHY

A hipszterek kedvence már megjelenésében is eltér a megszokottól: hiszen (a szűrés hiánya, és a palackban maradt seprő miatt) opálos, kevésbé tiszta színekben pompázik. Van, aki a pezsgőkészítés "orosz rulettjének" nevezi a technikát, hiszen a bor a palackban nyeri el végleges formáját, a borásznak nincs lehetősége utólagos beavatkozásra. Ízében a pét-nat könnyedebb, kicsivel édeskésebb, alkoholtartalma pedig alacsonyabb. Nem érdemes évekre eltenni, mint a champagne-t, a pét-nat ugyanis nem fejlődik tovább, ahogy az idő halad. Nagyon komoly szaktudásra van szükség az elkészítéséhez, hiszen a palackban történő folyamatok nehezebben kontrollálhatók, mint egy champagne esetében. 

Ő a champagne bohókás nagynénje

A végeredmény viszont egy többnyire koronazárral lezárt, izgalmas, rusztikus, terroir-uralta íz (Limoux, Gaillac vagy a Loire völgyi tételek példásak), amit egyszerűen neked is ki kell próbálnod. 

Mivel manapság a természetes borok fénykorát éljük, szerencsére a hétvégén több standra is kihozták az ily módon készült tételeiket, például az egyre inkább természetes borok felé húzó Innio vagy a pét-natok legtisztábbját bemutató KisBécs is. 

petnat_osterreich.JPG

Tipp: gyere el a 200 pezsgőt felvonultató Pezsgő Júniusra, ahol ráadásul 120 (!) champagne is elérhető lesz, 34 champagne háztól. Részletek és jegyek ITT!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása