Winelovers

Miért fektessük a csavarzáras bort is?

Egy jó tanács, ha nyaralásból hozol bort

2018. június 06. - geriadam

borond_utazas_souvenir_palack_istock_1600.jpg

Itt a nyár, a nyaralásról pedig sokan szeretnek borral hazatérni. Pár dolgot nem árt tudnia annak, aki hosszú (haza)útra indul a borokkal. És most nem a nagy melegre gondolunk.

Azt tanuljuk, hogy a borokat pincehőmérsékleten és fektetve kell tárolni. Utóbbira első sorban azért volt szükség, hogy a parafadugó folyamatosan érintkezzen a borral, máskülönben kiszikkad, összeszárad és levegő jut a palackba. Szakemberek mostanában arra hívják fel a figyelmet, hogy a csavarzáras borokat is érdemes fektetni, ahol pedig nem áll fenn az előbbi veszély.

És hogy miért? Ennek oka a vibráció, ami még akkor is el tudja rontani a borunkat, ha minden egyéb körülmény megfelel. Éppen 10 éve, 2008-ban jelent meg egy tanulmány a Journal of Food Composition and Analysis szaklapban arról, mennyi nem kívánatos hatása lehet a borban a vibrációnak.

via GIPHY

Felkavarhatja az üledéket (idősebb, testest vörösboroknál lehet ez elsősorban probléma), illetve kémiai reakciókat is beindíthat a borban. A vibrációból származó kinetikus energia következtében csökken a palackban a borkősav, borostyánkősav és az észterek mennyisége, ami végsősoron a bor ízének intenzitását csorbítja. (A borban eddig mintegy 160 speciális észtert azonosítottak már, ezek felelnek az aromákért.) 

A vibráció természetesen csak egy a megannyi veszély közül, ami egy hosszabb úton a borunkra leselkedik. Tavaly nyáron a Borászportálon összegyűjtöttek már egy csokorral azokból a szükséges óvintézkedésekből, amik garantálhatják, hogy a bor épségben érjen haza a nyaralásból. Például, hogy van már kifejezetten borok szállítására alkalmas bőrönd. 

wine_suitcase_760.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása