Winelovers

Ezek lettek a Winelovers Pezsgőteszt legjobbjai

Egyre közelebb a Pezsgő Június

2018. június 07. - Winelovers

pezsgoteszt-5393.JPG

Ezen a héten két napot is pezsgőzéssel indítottunk: kedden a Winelovers Pezsgőteszt 54 tételét értékeltük, szerdán pedig a Magyarországon most debütáló Palmer champagne-nyal koccintottunk egy szűk körű sajtótájékoztatón. Folyamatosan keressük az újdonságokat és persze a legjobbakat, és úgy néz ki, meg is találtuk. 15 top pezsgő tippet osztunk most meg veletek.  

Borítókép: Gellér Anna

Hagyomány, hogy a Nagykóstolók előtt az adott tematikához kapcsolódó tesztre is sor kerül. Most sem volt ez másképp: az öt fős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Ezután pedig olyan élményben volt részünk, amit talán sosem felejtünk el. Az extrém konyhájáról híres Caviar & Bull (ahol egyébként két mesterkurzus is lesz a Pezsgő Júniuson) adott helyet annak a pezsgős koccintásnak, ahol a hivatalos debütálás előtt megkóstolhattuk a Palmer két champagne-ját. Varró-Turóczi Anett, champagne kereskedő (Varros&Co) és Evans Victoria, az étterem vezető sommelier-je avatott be minket abba, hogy mihez mi illik, és miért. 

A pezsgőben az a jó, hogy mindenhez passzol.

– kezdte Viki, aki a két pezsgőhöz két amuse-bouche-t álmodott meg.

viki_caviar_0606.jpg

A Palmer Brut Reserve Montagne de Reims dűlőinek egyediségét mutatja be, és igazi életteli egyéniség. Illatában csodálatosan tiszta, ízében citrusok, körte és egy kis őszibarack jön, amit mogyoró, majd vajas briós követ. 

Ehhez Viki (Saulito séffel közösen) egy isteni tengeri sügért kreált karfiolpürével, lime héjjal és parmezánchips-szel. Minden íz, minden állag és még az utóízek is tökéletes összehangban voltak: kiegészítették és közben támogatták egymást. 

A Palmer Rosé Reserve-ről Márkus György nemzetközileg elismert pezsgőszakértő (aki az egyik mesterkurzust tartja a Pezsgő Júniuson) azt mondta: soha nem találta még el ennyire a rozét a Palmer. Precíz, gyümölcsös, szamócás, málnás tétel, amelyet friss krétásság jellemez. Komplexitása is meggyőző, és kifejezetten hosszú a finish. 

Ehhez Vikiék lazactatárt szolgáltak fel, bőrén sütve, mustármaggal, ribizlivel, eperrel és kapribogyóval. Mit gondoltok, mennyire volt jó? :)

20180606_114739.jpg

Mindkét champagne reduktív módon készült, szóval egyértelműen a primer aromák (link) a hangsúlyosak, amik általában kevésbé jellemzők a champagne-okra. Mindkét tétel közös jellemzője a nagyon magas savérzet és a frissesség.

A brut-nél főként sav, citrus és ásvány dominancia van, a rozénál a sav és ásványosság mellé pedig belép a piros bogyó, mert több mint 50% a pinot noir és meunier együttes aránya. Mindkét párnál azt vettem figyelembe, hogy inkább a lágyságot hozza, mert bőven van elég sav és sósság a pezsgőkben.

Így minimálisan, de a fő jegyeket szerettem volna az ételben is megjeleníteni: ez az elsőnél a lime és citromfű, a másodiknál pedig a ribizli és az eper.

– avatott be a párosítások titkaiba Viki. 

Ezen a reggelen a Törley márkamenedzsere, Lőrik Tamás is eljött hozzánk, hogy beavasson minket a Törley-sztoriba, ráadásul Rein Krisztián segítségével egy élő sabrage-t, azaz szablyázást is végignézhettünk. (Erről hamarosan részletesebben is beszámolunk.)

De térjünk is vissza oda, hogy mik lettek idén a Winelovers Pezsgőteszt legjobb tételei – a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül.

Zsűritagok voltak:

  • Blazsovszky Péter, a Babel étterem vezető sommelier-je
  • Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gróf Buttler Borászat kereskedelmi vezetője
  • Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója
  • Sue Tolson nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakíró
  • Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője

„Örömteli, hogy itthon egyre többen próbálkoznak pezsgőkészítéssel, viszont nem feltétlenül a közízlést kellene előtérbe helyezni: a fajtaválasztás, dosage és technológia tekintetében – ami meghatározza a pezsgő belüli egyensúlyt vagy annak hiányát is. Az is örömteli, hogy fejlődik itthon a pezsgőfogyasztók köre is, de külön felhívnám a figyelmet a degorzsálás utáni palack pihentetés fontosságára” – összegezte a tesztelés tapasztalatait Blazsovszky Péter. 

pezsgoteszt-9728.JPG

Fotó: Gellér Anna

„Remek kis tesztelés volt, talán kicsit kevesebb elegáns tétellel, mint amire számítottam. Voltak kifejezetten izgalmas pezsgők is a sorban, úgyhogy összességében átlagos, viszont nagyon stílusos kóstolósor volt ” – árulta el Krasznai Zsófia. 

Top 10 magyar pezsgő

1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015

2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012

3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay

4. François, President Brut

5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature 

6. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010

6. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014

8. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut

8. Hungária, Pinot Blanc Brut

10. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014

geller_anna_1.JPG

Fotó: Gellér Anna

Top 5 külföldi pezsgő

1. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011 

1. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014

3. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava 

4. Wolfberger, Crémant d'Alsace Riesling Brut

5. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014

geller_anna_2.JPG

Fotó: Gellér Anna

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása