Winelovers

Teljesen rákattantunk a sabrage-ra

És nem csak azért, mert egy magyar tartja a sabrage Guinness-rekordját

2018. június 08. - Winelovers

blog_1800x1400.jpg

Semmi nem olyan látványos, mint úgy kinyitni egy pezsgősüveget, hogy valami éles tárggyal, főleg késsel vagy karddal leszabjuk a tetejét. Elmagyarázzuk, hogy lehet könnyen megtanulni a sabrage-t, és utána már bátran menőzhetsz a barátaid előtt.

A városi legenda szerint a sabrage egyenesen Bonaparte Napoleon francia császártól származik. Egyszer állítólag Napoleon a lován ülve előhúzott egy üveg pezsgőt és a kardját, majd katonához méltó gyakorlott suhintással lecsapta az üveg tetejét. (Maga a szó is a kard, szablya szóból ered.)

Bizonyíték nincs rá, hogy a mozdulat tényleg tőle származik, az azonban tény, hogy a sabrage az ő idejében, egészen pontosan a napoleoni háborúk alatt a katonái között terjedt el. (Másik verzió szerint Madame Clicquot, egy akkoriban már igen híresnek számító és ma is méltán népszerű pezsgőház tulajdonosa szórakoztatta ezzel Napoleon katonáit.)

„Az bizonyos, hogy Napoleon előszeretettel nyitott pezsgőt lóháton” – mesélte Adam Seger sommelier a www.winemag.com oldalnak. „Kard egyébként nem feltétlenül kell hozzá, megteszi egy kanál vagy egy golfütő is, de kétségtelenül hagyományosan karddal szokták.” Sok étteremben már szinte szakosodtak erre, és ha a vendég pezsgőt rendel, ez hozzátartozik a felszolgálás rituáléjához. „Nagy társaságnál ez valóban kivált egy wow-hatást az emberekből" – mesélte Rein Krisztián (Heinemann Testvérek) a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstolót megelőző ünnepélyes koccintáson, ahol maga is így bontott ki egy osztrák Schlumberger tradicionális pezsgőt (ami ez egyik tétele lesz az említett kóstoló minikurzusának).

De hogy is kell ezt csinálni szépen és anélkül, hogy kárt tennénk magunkban és környezetünkben?

via GIPHY

Minden pezsgősüveget két félből „forrasztanak” össze, az üvegben pedig egy kamion gumiabroncsában találhatóval megegyező nyomás van. A sabrage során vibrációt hozunk létre az üveg leggyengébb pontján, vagyis ott, ahol a két összeillesztett rész varrata találkozik a palack felső peremén.

A sabrage-t mindenképpen tradicionális, palackban érlelt pezsgővel csináljuk, mert abban van akkora nyomás, amitől biztosan lerepül a palack nyakának teteje, a dugóval együtt. A másik fontos dolog, hogy a művelet előtt lehetőleg jéghidegre hűtsük a pezsgőt

– avatott be Krisztián.

Az előzetes „óvintézkedések” ellenére nem baj, ha nem drága pezsgővel gyakorlunk, mert ha elrontjuk, szétpattanhat az üveg és akkor az egész kárba vész. Az is fontos, hogy a sabrage-hoz használt kard vagy kés tompa legyen.

jeroboam_borsos.jpg

A sabrage művészetének hazai mestere (Borsos Gergely) rövid bemelegítés után egy 15 literes Taittinger Nebuchadnezzar Champagne-t nyitott ki ezzel a hagyományos és igen látványos módszerrel, megduplázva a korábbi hivatalos rekordot. Fotó: koktélblog

És akkor a lépések:

  1. sabrage előtt távolítsuk el a fóliát és a drótkosarat a palackról
  2. a palack száját fordítsuk el mindenkitől, hogy a lerepülő részek senkit ne találjanak el
  3. tartsuk a palackot 45 fokos szögben, hogy minél kevesebb pezsgő folyjon el
  4. fordítsuk magunk felé az üveg varratát, ami az üvegen függőlegesen fut végig
  5. helyezzük a varratra a kést kis szögben (tehát a penge majdnem feküdjön rá az üvegre) és kicsit nyomjuk is rá. A kést ne az élével, hanem a tompa végéve helyezzük a palackra, és ne a hegyével, hanem a penge nyélhez közeli, vastagabb végével dolgozzunk
  6. húzzuk végig lentről az üveg nyaka felé egy határozott, lendületes, folyamatos mozdulattal a pengét
  7. a mozdulat érje el az üveg száját, azt a pontot, ahol a nyak elkezd kiszélesedni

Ha minden jól megy, ez a kiszélesedés letörik és elrepül az üvegről. Fontos, hogy minden sérülékeny tárgytól jó messzire legyünk, mert a leváló üvegrész akár 10 métert is repülhet. „A sikeres sabrage után a pezsgő iható, ugynis az üveg nem szilánkosan, hanem mindig kagylósan törik" – nyugtatott meg a koccintáson mindenkit Rein Krisztián, majd elsőként maga kortyolt bele a kibontott Schlumbergerbe. 

Végezetül egy rövid videó arról, hogy is néz ki mindez a gyakorlatban (visszafelé): 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása