Winelovers

Borravaló etikett: hol mennyit illik adni?

És mi van akkor, ha ingyen kapok valamit?

2018. június 22. - Winelovers

borravalo_istock.jpg

Persze nem csak nyáron utazgat az ember, de ilyenkor különösen aktuális téma a borravalózás. Van, ahol 20% alatt kinéznek a helyről, máshol meg azzal sérted meg a személyzetet, ha apróval köszönöd meg a szolgáltatást. Adni vagy nem adni? Ez itt a kérdés. 

A borravaló nem új sztori, és az eltérő források szerint a több száz évvel ezelőtti Angliából vagy Németországból ered. Ma már mindenhol találkozhatsz a szolgáltatással való elégedettség pénzbeli honorálásával, legyen a kedvenc budai kávézód vagy az olaszországi tengerparti gelato-árus (ráadásul fodrásznál, taxisnál, egyéb szolgáltatónál sem ritka). És ha eddig zavarodottan osztottál-szoroztál-deriváltál a számlád fölött, most megnyugodhatsz: rendbe tesszük a témát. 

Nagy általánosságban elmondható, hogy a legtöbb országban a 10-15%-os borravaló az elfogadott, és ezt el is várják. Persze van, ahol a 20%-os borravaló is mindennapos (USA, Kanada), és olyan ország is akad, ahol a jattolás kifejezetten sértő gesztus (Japán, Kína). Ráadásul az sem ritka, hogy a borravaló szervízdíjként alapból be van építve a végösszegbe (Franciaország), így neked ezzel nem is kell foglalkoznod. 

via GIPHY

Most pedig sorra vesszük a népszerű úticélok íratlan szabályait: azt, hogy hol választják a nem nyomonkövethető verziót (a zsebbe csúsztatott készpénzt), és hol kerülsz majd rosszalló pillantások és megjegyzések kereszttüzébe, ha a fizetéskor nem csapsz hozzá még pár százalékot. Mert a "majd százasra kerekítek" verzió ma már sehol nem elég.  

Magyarország

Itthon a 10%-os borravaló az elfogadott, amennyiben tényleg elégedett voltál (és ugye ne felejtsük el, hogy itthon tulajdonképpen a legtöbb pincér kizárólag jattból él – bár a tendencia lassan javul). Egyre több vendéglátóhelyen ugyanakkor megjelenik a szervízdíj, amire jó esetben külön felhívják a figyelmet fizetéskor – ilyenkor a vendég döntése, hogy ezen felül kíván-e borravalót is adni.

Horvátország

Kedvenc nyári úticélunkban nem csak annak közelsége, jó ár-érték aránya, gyönyörű tengere és városai a vonzóak, hanem az is, hogy itt egyáltalán nincs elvárás a borravalóra vonatkozóan, viszont nagyon örülnek majd bármilyen gesztusnak.

>>> IDE kattintva egyébként azt is elolvashatod, hogy milyen borokat érdemes inni Horvátországban!

Olaszország

Nem kell, de lehet 5-10%-ot pluszban az asztalon hagyni, vagy csak egyszerűen felkerekíteni is, ha különösen elégedett vagy. Itt ugyanis bele van építve a borravaló a számla végösszegébe (ilyenkor azt látod a számlán: „compert”), és szinte mindenhol kapsz gesztusként egy kis tálka olajbogyót, kenyeret, olívaolajat, amíg várakozol az ételre. 

mediterran_kenyer_oliva_istock.jpg

Franciaország

Na ők nem cicóznak, mindig és mindenhol benne van a számlában a jatt, úgyhogy nem szükséges aprót hagynod az asztalon (ilyenkor azt látod a számlán: "couvert"), bár a nagyvonalú franciáknál az sem ritka, hogy a beépített 15%-os jatt fölött is adnak további 10%-ot a pincérnek. 

Izrael

Az egyre népszerűbb nyaralóhelyen 10% a megszokott borravaló mennyisége. És pont. 

Spanyolország

A spanyoloknál szokás mindenféle szolgáltatásért jattot adni, nem csak az éttermekben. Éppen ezért illik 7-13% közé belőni a borravaló mennyiségét, az elégedettségedtől függően. 

Tipp: ha friss kenyeret, olivát, egyéb falatkákat hoznak "ajándékba" az étteremben, akkor bánj bőkezűen a borravalóval! Már amennyiben ez tényleg ajándék. 

Dubai

Itt kötelezően be van építve a 10% borravaló, bár azt hozzá kell tegyem, hogy ezt a pincérek sosem látják viszont. Te azonban élhetsz azzal, hogy a beépített 10%-ot visszautasítod, és ha jófej akarsz lenni, akkor nyomd inkább a pincér kezébe a 10%-ot. 

via GIPHY

Görögország

A gyrosok földjén nagyjából 5-10%-ot illik adni, de többet nem kell, és nem is várják el. 

Marokkó

Gyakran bele van építve a 10% jatt a számlába, ha pedig nincs, akkor istenként tekintenek majd rád, ha plusz 10%-ot otthagysz!

Törökország

Itt is a 10% borravaló a megszokott, viszont kizárólag készpénzben, a kártyás megoldást nem is fogadják el. 

USA

Nem írja elő törvény, hogy adnod kell, de mivel itt aztán tényleg minden felszolgáló ebből él, ezért 15%, de akár 20% jatt a szokásos. Szóval ne lepődj meg, ha furán néznek rád, ha kint ennél kevesebbet adsz.

Tipp: mindig kérdezz rá, vagy nézd meg a számlán, hogy magába foglalja-e a szervízdíjat; ne fizess kétszer. 

Ha pedig a meleg elől inkább a hűvösebb országokba menekülnél, akkor tudd, hogy bár vegyesek a szokások, de a legtöbb nyugat-európai és észak-európai országban adott számlák már alapból tartalmazzák a borravalót, így csak néhány eurót illik adni – ami persze lehet több is, ha kivételes volt a szervíz. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása