Winelovers

Ettől lesz finom a pezsgő habzása

Imádjuk, de ismerjük is?

2018. június 27. - Winelovers

pezsgo_ontes_buborek_istock.jpg

Apró buborékok, elegáns gyöngyözés, stabil, krémes habzás: ilyeneket is hallani, ha egy szakértő társaságában kóstolunk pezsgőt. De hogy igazából melyik mit jelent, és egyáltalán milyen az, amikor igazán "szép a pezsgő habzása", most végre kiderül. 

Korábban már átvettük, hogy hogyan is keletkezik a tradicionálisan érlelt pezsgőben a buborék. De hogy milyen is az a buborék, és hogy milyen a jó buborék, az már egy másik kérdés. 

Didier Depond, a Champagne Salon and Delamotte igazgatója elárulta, az elegáns és folyamatos gyöngyözés (ami a minőségi champagne egyértelmű jele) elengedhetetlen kelléke, hogy a palackban történő második erjedés pontosan 9 Celsius fokon menjen végbe.

Sem a magasabb, sem az alacsonyabb hőmérséklet nem vezet jóra, mert vagy túl kövér buborékokat, vagy semmilyen habzást sem eredményez. Úgyhogy a 9 fokos hőmérséklet kulcsfontosságú. A másodlagos erjesztésre általában március-április környékén kerül sor a pezsgőpincészeteknél, ám mivel mostanában ilyenkor is már egyre melegebb van, még nagyobb figyelmet is kell fordítani a 9 fok betartására. 

Egy ilyen "kisebb" pezsgőház esetében ez nem is jelent gondot, ám egy nagyobb ház esetében (például mint a Taittinger) már nagyobb kihívást és erőfeszítést jelent az állandó hőmérséklet fenntartása. 

img_9040.JPG

A Taittingernél is szigorúan 9 fok van a pincében, minden egyes nap

Számít a pohár is? 

A válasz egyértelmű igen. Na nem arra gondolok, hogy a klasszikus flőte formát, vagy valami egészen mást választasz pezsgőspohárnak, hanem arra, hogy hogyan és mivel mosod el a poharakat. A pohár falára száradt mosószer, vagy éppen a rúzsodban található olaj azonnal megöli a habzást, úgyhogy a tökéletes pezsgő-élmény érdekében praktikusabb ilyenkor elhagyni a mosószert, és a rúzst is.  

>>> Itt egyébként azt is elolvashatod, hogy mitől lesz csillogóan tiszta a borospohár

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása