Winelovers

Így rendelj profin bort

6+1 tipp, egyenesen a sommelier-től

2018. július 04. - ferenczicsilla

rajz_lany_bor_szovegbuborek_istock.jpg

Én mindig örültem, amikor sommelier-ként teljesen szabad kezet kaptam a vendégektől a borválasztás során. Mivel nálam jobban senki nem ismerte a borlapot, a vendégek biztosak lehettek benne, hogy mindig az alkalomhoz, a pénztárcához és az ételsorhoz legjobban passzoló bort ajánlom nekik. De mi van akkor, ha a vendég ragaszkodik ahhoz, hogy ő döntsön? Néha káosz.

ITT korábban írtunk már arról, hogy egy jól feltett kérdés rengeteget segít a választásban (és arról, hogy mit ne kérdezz SOHA), más kérdések viszont kifejezetten megnehezítik a sommelier dolgát. Nincs azzal semmi baj, ha 1.) pontosan tudod, hogy mit akarsz 2.) egyáltalán nem tudod, hogy mit akarsz, ezért kikéred a szakember segítségét. De ha valahol a kettő között megakadsz, akkor ez a cikk neked szól. 

Íme 6+1 tipp egyenesen a sommelier-től arra, hogy a borbárba, étterembe lépve hogyan válassz profin bort. 

1. Légy óvatos a legolcsóbb borral

Az ár és a minőség kapcsolata ugye nem feltétlenül van arányban egymással, ITT már írtunk arról, hogy az ötezer forintos bor korántsem biztos, hogy kétszer olyan jó, mint az, ami 2500 forintba kerül. De az azért a legtöbbször igaz, hogy a ház legolcsóbb bora nem a legkiválóbb minőségű. Arról nem is beszélve, hogy te sem akarsz olcsójánosnak tűnni a társaságban. Viszont jó hír, hogy egyre több a kivétel, és a Ház Bora címet (ami általában a legolcsóbb) már büszkén viselhetik a borok. 

>>> Érdekel, hogy miért ne higyj a "Válaszd mindig a 2. legolcsóbbat" mesének? IDE kattintva kiderül. 

2. Kérd ki a sommelier véleményét

Hidd el, ő csak jót akar neked. Nem azért van ott, hogy rádsózza az olcsó/rossz/kifutó bort, hanem hogy jó élménnyel távozz. A képzett szakember pontosan tudja, hogy egy céges vacsora top vezetőinek nem olcsó rozét kell ajánlani, és hogy a fiatal párocska randiján sem a legdrágább bordeaux-i tételt. Plusz ha megkérdezed, mi a sommelier aktuális kedvence, valószínűleg felcsillan majd a szeme, és kellemes meglepetést fog okozni. Így kisebb borászatok kevésbé ismert, de nagyszerű tételeivel is megismerkedhetsz. A jó sommelier nem csak a borokat, de az étlapot is ismeri, és a legjobb bor-étel párosítást is megtalálja neked. Bízz benne!

via GIPHY

3. Figyelj az évjáratokra

Nem azt mondom, hogy az utóbbi 30 év komplett évjárat-értékelője a fejedben kell legyen, de azzal azért nem árt tisztában lenni, hogy melyek a kifejezetten jó, vagy kifejezetten rossz évjáratok. Bár tény, és én hiszek benne, hogy jó borász rossz évjáratban is tud jó bort készíteni, azért mégsem mindegy, hogy melyik évjárat milyen borát rendeled. Például ökölszabály, hogy illatos fehérborokból és könnyű rozékból a legfrissebbet, azaz a legutóbbi szüret borát érdemes kérni. 

>>> A borospalackra írt évszámok alapszabályairól bővebben ITT olvashatsz. 

4. Ne feledd, nem minden bort lehet pohárral is kérni

Szerencsére ma már egyre több helyen jellemző, hogy a sommelier heti/havi/egyéb poharas ajánlatokkal látja el a borbárok vendégeit. Így pedig biztosan jó áron jutsz egy jó borhoz, anélkül hogy egy egész palackért fizetnél. Ráadásul, kipróbálhatsz egy csomó újdonságot is, amit magadtól lehet, sosem rendeltél volna (aztán pedig a kedvenced lesz - tapasztalat).

via GIPHY

5. Rendelj mindig helyi bort

Van valami tökéletes abban, hogy chiantit kortyolsz egy toszkán pappa al pomodoro mellé, és balatoni olaszrizlinget a mandulás fogashoz. Egyszerűen illenek egymáshoz, és nem is biztos, hogy tovább kell bonyolítani a dolgokat. Mert ami jó, az jó. És kész. 

6. Gondold át, hogy mi az alkalom

Naplementés fröccsözés, háromfogásos vacsora vagy családi ebéd? Nagyon nem mindegy! Bizony a pénztárcád vastagságán és az ízléseden kívül érdemes figyelembe venni az alkalmat is, amikor a bort megisszátok. Ünnepi alkalomhoz ugye komoly, ünnepi bor illik (vagy akár pezsgő), hétköznapi fröccsözéshez pedig még véletlenül se válassz egy érlelt tokaji furmintot. Olyankor az egyszerű, érthető boroknak van ott az ideje. 

+1: Felejtsük el végre az édes vörösbort! és a kólát is...

Bocs, de emellett egyszerűen nem tudok elmenni szó nélkül. A mai napig találkozok olyan helyzetekkel, hogy azt hallom, a pincértől valaki édes vörösbort rendel; a vörösboros kóla pedig még mindig népszerű buli-ital. Hagyjuk az édes merlot-t és kérjünk inkább egy félédes, üde muskotályt; a VBK-t pedig cseréljük le egy hideg, frissítő rizling- vagy rozéfröccsre!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása