Fürtök a földön, avagy itt a zöldszüret

Plusz egy tipp arra, hogyan használd a mellékterméket

2018. július 16. - Winelovers

gal_zold_keretes.jpg

A szőlő növekvésének egyik legfontosabb időszakához érkeztünk. Mostanra már kialakultak a fürtök, és a bogyók is hízásnak indultak. A még éretlen szőlőt azonban július táján megritkítják: ezt hívjuk zöldszüretnek.  

Borítókép: Gál Szőlőbirtok és Pincészet Facebook oldala

Mi a zöldszüret?

Az a tevékenység, amikor a szőlész levág a tőkéről ép, egészséges, de még éretlen fürtöket. Nem pazarlásról van szó, hanem egy nagyon fontos lépésről, a minőség érdekében. Így ugyanis a megmaradt fürtök jobban beérnek, több tápanyag jut nekik, ettől koncentráltabb lesz az ízvilág, tehát maga a bor is összetettebb, sőt, hosszabban érlelhető lesz. A zöldszüretet néha maga az időjárás végzi el, például egy kiadós jégveréssel (persze ez nem nevezhető ideális segítségnek).

Szerencsés esetben az ilyenkor levágott fürtöket nem dobják ki, hanem felhasználják. Az éretlen bogyók préselt levét, azaz a zöld lét verzsünek (verjus) nevezzük. 

>>> Hogy a szörpön és limonádén kívül mire jó a verzsü, arról korábban ITT írtunk.

Most pedig nézzünk körbe 5 borvidék 5 borászatánál, hogy ki mit posztolt a zöldszüret kapcsán. 

Pfneiszl Biobirtok, Sopron

pfn_zold.jpg

Zelna Borászat, Balatonfüred

zelna_zold.jpg

Böjt Borászat, Eger

bojt_zold.jpg

Vesztergombi Pince, Szekszárd

vesztergombi_zold.jpg

Demeter Zoltán, Tokaj

dz_zold.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!