Winelovers

Ezért ne vegyél a kirakatból bort

A fény a bor ellensége

2018. július 26. - Winelovers

utca_borbolt_nap_kicsi.jpg

Tanulmányok (és tapasztalatok) bizonyítják, hogy az erős napsugárzás kárt tesz a borban, pláne, ha áttetsző az üveg. És mivel áttetszőbe a fehérborok, rozék vagy pezsgők kerülhetnek, figyelni kell arra, hogy hol tárolták, mielőtt megvetted, és hogy te hol fogod tárolni, miután megvetted.  

Egy frissen felbontott borosüvegbe szagolva könnyen kiszúrhatjuk a borhibát (ezekről korábban ITT írtunk). Ha mondjuk nedves gyapjút, esetleg fokhagyma-, főtt káposzta vagy lefolyószagot érzel, akkor lehet, hogy dimetil-szulfiddal (DMS) van dolgod.  

Ez a borhiba már akkor kialakul, ha 60 másodpercig napfény vagy mesterséges fény közvetlen közelébe kerül a palack. Otthon ugyebár nem az ablakban tartod a bort, (borszak)üzletek borainál viszont sajnos előfordulhat ilyen jelenség, ami a már lepalackozott, kereskedelmi forgalomban lévő tételeknél, és azon belül is leginkább a pezsgőknél észlelhető.

Zöld, barna és színtelen üvegek

Tehát nem csak a levegő, hanem a fény sem tesz jót a bornak, és komolyan számolni kell annak minőségkárosító hatásával. A különböző színű palackokra viszont különböző mértékben hat a fény. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy függ a palack belsejébe jutó fény hullámhossza attól, hogy előtte fehér, zöld vagy barna üvegen ment keresztül (mivel minden színezett üveg csak a saját színének megfelelő hullámhosszú fényt engedi át).

 

Több tanulmány is kimutatta, hogy a barna üvegekben a leglassabb a minőségromlás, szintén nagyon lassú a zöld üvegekben, a színtelenekben viszont igencsak intenzív. 

wine_bottle_lamp.jpg

Szerencsére itt üresek az üvegek. Fotó: dma-upd.org

Te pedig 3 módon is elkerülheted a bajt: 

  • ne vásárolj olyan palackot, amit közvetlenül ért mesterséges vagy természetes fény
  • válassz már alapból zöld vagy barna színű palackokat
  • ha mégis áttetsző az üveg, válassz lehetőleg olyat, aminek van valamilyen külső (pezsgőknél arany) csomagolása

 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása