Winelovers

Ennyi bort vegyél, ha bulit tartasz

Van rá képlet!

2018. augusztus 22. - Winelovers

srac_hazibuli_bor.JPG

Vannak szubjektív dolgok, például hogy milyen bort szeretsz. Vannak viszont objektív dolgok is, amiket tűprecízen ki lehet számolni. Például hogy mennyi bort vegyél, ha bulit szervezel. Azt ugyanis senki nem akarja, hogy túlköltekezz, de azt sem, hogy nevetségessé válj, mert elfogy a bor. Szóval figyelj csak!

Mielőtt belemegyünk a részletekbe, és megmutatom a titkos képletet, szeretném leszögezni, hogy pontosan tudom, nem mindenki ugyanannyit iszik: lesz vendég, aki vedelni fog, és lesz aki egy poharat szorongat majd végig. (Arról nem is beszélve, hogy lesz, aki – uram bocsá' – nem iszik bort.) A tapasztalatok alapján mégis bizton állíthatom, az alábbi számítással nem fogsz mellélőni. 

Először is ebből indulunk ki: átlagosan, óránként 1 ember 1 italt biztosan meg fog inni. 

Tehát például egy 100 fős esküvő esetén egy óra alatt 100 pohár bor biztosan elfogy, ami úgy 20 palacknak felel meg. Egy kör koccintással ilyenkor alapból számolj, utána pedig aszerint kalkulálj tovább, hogy hány órás lesz a happening. 

Tipp: mindig kerekíts felfelé! Az nem lehet, hogy elfogy a bor!

via GIPHY

Szerencsére itt van az alábbi infografika is, amely szerint a szükséges mennyiséget így kapod meg: 

(vendégek száma X órák száma) / 5 

Tehát ha átlagosan 1 pohár bort fogyasztanak óránként, és egy üvegben kb. 5 pohár bor van, akkor 10 vendég esetén, akik 4 órát maradnak, így kell számolj: (10 X 4) / 5 = 8, azaz 8 üveg bort szerezz be. Voilá! Jó bulizást!

wine-calculator.jpg

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása