Winelovers

Az állatok is taníthatnak valamit az alkoholról

Ugyanúgy dülöngél a becsípett elefánt, mint te

2018. szeptember 19. - Winelovers

istock_mokus_ital_pult.jpg

Az az egy pohár bor, amit este szívesen megiszol a tévé előtt, nem fog alkoholistává tenni. Az itt bemutatott állatok viszont már jó úton haladnak afelé, hiszen hosszú órákon át, elég masszívan tolják az alkoholbevitelt, akár az év minden egyes napján. Mondjuk nem pont úgy, mint elsőre gondolnánk. 

A csonttollúak már rehabra is járnak

berkenye.jpg

Nem csak az emberek vágynak a bódító élvezetekre. A csonttollú madarak például, akik Amerika, Európa és Ázsia északi részén honosak, kifejezetten szeretik a vörösberkenyefa termését azután lecsipegeteni, miután azok kicsit erjedésnek indulnak a hideg idő beköszöntével. 

Egyébként nem kevés madár szereti a bódult állapotot, sokszor nem is tudják, hol a határ, ami esetükben elég veszélyes. A National Geographic például el is nevezte őket drunk flyersnek, azaz ittas repülőknek. És ez még nem minden: a kanadai Yukon Wildlife Preserve például konkrét rehab programmal gondoskodik azokról a madarakról, amelyek túleszik magukat alkoholos bogyókkal. Ez kedves.  

Néhány denevér ittasan is remek sofőr

druhnkbat.jpg

Kivéve ő a képen. A csonttollú madarakhoz hasonlóan más repülő állatok sem vetik meg az erjedt bogyókat. A Közép- és Dél-Amerikában élő denevérek például a visszhanggal történő tájékozódásnak köszönhetően remekül veszik az akadályokat ittasan is, miközben egyiptomi denevér-társaik állítólag sokkal rosszabb "pilóták" ilyenkor, esetükben gyakoribbak az ütközések is.

Brock Fenton biológus elárulta a National Geographic-nak, hogy ennek oka vélhetően az, hogy a denevérek egyébként is sokkal többféle gyümölcsöt képesek megemészteni, mint más állatok. 

A cickány már évszázadok óta elsörözget

cickany.jpg

A Proceedings of the National Academy of Sciences jelentése szerint a Malajziában őshonos cickányok konkrétan minden este "kocsmáznak". A választásuk ilyenkor az erjedt pálma nektárra esik, amely alkoholtartalmában a sörhöz hasonló. Minden egyes este röpke két órát töltenek azzal, hogy "iszogatnak", apró termetű testük mégsem látja kárát: ők ugyanis józanok maradnak. 

Az efféle alkoholfogyasztásnak is lehetnek bizonyos előnyei: például csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, illetve növekedhet az étvágyuk is. 

– mesélte Robert Dudley pszichológus a University of California, Berkeley intézetből.

A cerkófoknál nincs nagyobb alkesz

 

A Karibi térségben őshonos majomfajta alkoholfüggősége 300 éve kezdődött, amikor legelőször megkóstolták az erjedt cukornád levét. Annyira rákaptak az ízére, hogy egy kutatás szerint 5 majomból csak 1 választja a vizet az alkohollal szemben. 

A kutatás azt is kimutatta, hogy a tini korú majmok még inkább hajlamosak az erjedt lé fogyasztására, felnőtt társaik már kevésbé. És ugye az sem ritka, hogy éppen az oda látogató vendégektől lopnak el valamilyen finom italt. 

A méhek sem vetik meg, mint ahogy a koffeint és a nikotint sem 

drunkbee.jpg

A zümmögő méhek sem tudnak ellenállni a piának, és ha már isznak, általában be is rúgnak tőle. Ez pedig olykor "légikatasztrófákhoz" vezet, állítólag néha azt is elfelejtik, hogyan jussanak haza (ez kinek ismerős még?). A méhkas pedig ilyenkor fogja, és konkrétan megbünteti (akár meg is támadja) a részeges méhet – ezt Errol Hassan rovarkutató mondta még korábban a Guardiannek

Ugyanakkor kicsit sem furcsa a nikotin és a koffein fogyasztása a méh-közösségekben, hiszen előbbi a legtöbb virág nektárjában, utóbbi pedig a citrusokban van jelen. 

Láttál már részeg elefántot? 

 

Több videó is fent van a YouTube-on arról, ahogy ittas állapotba került elefántok törnek-zúznak afrikai falvakban, miután nagyobb mennyiséget fogyasztottak el az erjedt marula gyümölcséből. Pedig hatalmas termetük miatt valóban hatalmas mennyiségű marulát kell fogyasszanak a hatás kedvéért, mintegy 400%-kal többet, mint amennyit átlagosan szoktak. 

Viszont már az átlagosnál egy kicsivel több gyümölcs is elég lehet a bódultsághoz, és ilyenkor inkább csak lassabbak, esetlenebbek lesznek az elefántok, de semmiképp sem általános, hogy rombolnak. 

És itt egy extra jelent a Sivatagi Show című filmből, amelyet szerintem már ti is jól ismertek:

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása