Winelovers

A dalai lámáé a világ legkisebb szőlőültetvénye

És még kereskedik is a borral

2018. szeptember 24. - Winelovers

ke_pkiva_ga_s_dalai.JPG

A dalai láma múlt hétvégén Svájcba látogatott, és nem csodálkoznánk, ha egyből felkereste volna a Wallis tartományban található szőlőültetvényét, ugyanis annak ellenére, hogy szigorúan absztinens életmódot folytat, borkereskedelemmel maga is foglalkozik. Nem is akármilyen módon. Zacsek Ági írása.

A 2500 lakosú Saillon az egyik legjobb állapotban megmaradt középkori falu Svájcban. A falu mellett áll egy domb, amelyen a világ legkisebb szőlőültetvénye található: mindössze 1,68 négyzetméter, és 4 szőlőtőke áll rajta – egy fürdőlepedőnyi területről van tehát szó. A szőlő 1999 óta van a dalai láma tulajdonában, előtte egy katolikus papé, Pierre atyáé volt, aki – mivel elutasította az alkoholfogyasztást – szőlőlevet palackozott itt.

A svájci szőlőültetvényről készült bort minden évben elárverezik, az úgynevezett békebor bevételéből pedig a láma rászorulókat támogat.

A láma viszont vörösbort készíttet, amelynek elárverezésével jótékony célokat szolgál. Több híresség (többek között Roger Moore, Michael Schumacher, Zinedine Zidane, Joseph Blatter) is felkereste már a mini-szőlőbirtokot, hogy dolgozhasson rajta. A kis ültetvényt egyébként a Saillonban meghalt „svájci Robin Hood”, Joseph-Samuel Farinet emlékére emelték tisztelői.

Napjainkban évente egyszer 1000 palack ún. békebort árvereznek el a rajta található tőkékről. Mivel a terméshozam csupán pár deciliter bort eredményezne, ezért a környék egyéb ültetvényeiről származó szőlőket is felhasználják a békebor készítéséhez. Az évi 20 ezer svájci frank bevételből a dalai láma rászorulókat támogat.

Nézd meg mindezt egy rövid, német nyelvű videóban:

süti beállítások módosítása