Winelovers

Október 19-én mindenki pezsgőzik

#GlobalChampagneDay

2018. október 19. - Winelovers

champagne_pezsgo_kapszula_pink_arany_gcd_istock.jpg

Idén 9. alkalommal ünneplik az italok Rolly Royce-át, a francia champagne-t. De nem ám akárhogyan, hanem megfelelő mennyiségű champagne-nyal, itthon például egy igen exkluzív kóstolóval.

Most aztán tényleg mindenhonnan a kedvenc buborékos italunk fog folyni, na nem mintha nem szeretnénk a cava-t, vagy a prosecco-t is. De a champagne mégiscsak champagne. 2010 óta immár 9. alkalommal szentelnek 24 órát a világ legszexibb italának, amikor tényleg minden erről szól. 

A szervezők buzdítanak mindenkit: "Oszd meg te is az élményeid másokkal!" Legyen az egy fotó, egy Insta-bejegyzés vagy egy hangulatos videó – mindegy, csak a pezsgő legyen a középpontban. Ilyenkor az eddigi tapasztalatok szerint gyorsan megtelik a közösségi média a #ChampagneDay élményekkel, így te is könnyedén találhatsz inspirációt a saját, pezsgőt méltató posztodhoz.

Tudtad?

Champagne volt az első borvidék a világon, amely pezsgőt állított elő. Többféle városi legenda kering előállításáról, a leghíresebb szerint Dom Pérignon fejéből pattant ki a buborékos ital ötlete, és bár a vak szerzetes valóban hozzájárult a varázslatos ital megszületéséhez, maguknak a buborékoknak a felfedezése igazából nem csak és kizárólag hozzá köthető – a sztori ennél komplexebb.

A tradicionális módszerrel készülő pezsgő születésének különlegessége a palackos erjesztés, aminek során természetesen úton kerülnek az alapborba az isteni, selymes buborékok, hozzáadott szén-dioxid helyett.

A champagne-hoz elsősorban pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőfajtákat használnak – bár 4 további fajta is engedélyezett (arbane, petit meslier, pinot blanc, pinot gris), ezek szerepe elenyésző. 

Ha még többet olvasnál a témában, ITT kiderül, milyen tévhitek keringenek a pezsgővel kapcsolatban, ITT meg az, hogy mi a különbség pezsgő és pezsgő között. 

Ennek örömére pedig ma este mi is emeljük poharunkat a pezsgőre! Viszont ne feledd, hogy a pezsgő (és minden más alkohol is) mértékkel fogyasztva a legjobb.  

A hazai Global Champagne Day-ről bővebben ITT olvashatsz. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása