Winelovers

Hallucinálhatok-e a mezcaltól?

A tequila a múlté, a jövő a mezcalé

2018. október 31. - ferenczicsilla

mezcal_istock.jpg

Ha beírjuk a mezcal szót a Google keresőjébe, az első kapcsolódó (angol) kérdés az, hogy hallucinálhat-e az ember a mezcaltól. Pedig ez a különleges ital ma már minden high-end bár és étterem itallapján ott figyel, New Yorktól Tokyoig.

Az agave alapú italok jelenleg fénykorukat élik, különösen igaz ez a szuperegyedi ízvilággal rendelkező mezcal-ra. A világ legmenőbb bárjainak legkeresettebb italai között szerepel, ráadásul a mixerek is előszeretettel használják szexi koktéljaikhoz, pedig ez az ital idősebb, mint a tequila. 

Ha szeretnénk mi is trendközelben maradni, akkor egyszerűen meg. kell. kóstolnunk. a mezcalt. Ehhez viszont az első lépés az, hogy megismerjük, hogyan készül, és miben tér el a tequilától. 

via GIPHY

Nos, 

míg a tequila kizárólag kék agavéból készülhet, addig a mezcal alapját a Mexikóban őshonos közönséges agavé adja (egyébként 11 fajtát használhatnak az italhoz). A tequila Nayarit, Jalisco, Michoacan, Guanajuato és Tamaulipas államokban készülhet, míg a mezcal otthona a déli Oaxaca, ahol bármelyik hétköznap este átfordulhat az év partijává. 

Mindkét ital nagyjából 40%-os alkoholtartalommal bír, az ízük azonban jelentősen eltér. A mezcal esetében a megfelelő ízt főzéssel és füstöléssel érik el, így a tequila tiszta, gyógynövényes, friss ízéhez képest a mezcalé jóval karakteresebb, füstösebb, rusztikusabb és roppantmód egzotikus. 

Bár a neve azt sugallhatná, a mezcal nem tartalmaz meszkalint, sem egyéb tudatmódosító szereket. 

via GIPHY

A mexikóiak viszont előszerettel fogyasztják minden helyzetben, van is erre egy közmondás: "para todo mal, mezcal y para todo bien también”, azaz „minden bajra mezcal kell, és minden jóra is". Gyógyítanak és földeket áldanak meg vele, sőt az Oaxacai-völgyben az is elterjedt szokás, hogy halottak napján a sírokra öntenek belőle egy kicsit, hogy az elhunytak lelke békében búcsúzhasson a világból. 

Hogyan készül?

A mezcal-készítés első lépése az, hogy a (legalább hét éves) közönséges agavé (ami nem kaktusz!) hosszú leveleit levágják, és a növény „szívét” megfüstölik, rostjaira szedik, majd hagyják erjedni. A végeredmény pedig egy barna, csípős szagú agavé-melasz, amelyet aztán ledesztillálnak, így jön létre a mezcal. 

mexcaltrailagavepile-1.jpg

Fotó forrása: traveler.marriott.com

Ha egy helyet javasolhatok, ahol mezcal-alapú koktél kell kóstolnotok, az az übertrendi Barside (az Ódor Andris-féle életérzésről már írtam ITT), ahol az Oxomocho-t kell megrendelnetek (a mezcalt grapefruit, chili és mangó fokozza tovább). Hangos nyelés.

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása