Minden nap ezt ennénk: mac and cheese

És az is megvan, hogy mit innánk hozzá

2018. november 20. - Winelovers

mac-and-cheese.jpg

Amikor a hosszú, hideg nap végén hazaérsz, teljesen érthető, hogy olyan kajára vágysz, ami gyorsan elkészül és közben a szívedet-lelkedet is megmelengeti. A komfort kaják között nálunk továbbra is a mac and cheese a favorit, úgyhogy most ehhez ajánlunk három klassz bort. 

Egyszerű elkészíteni (pedig nem zacskós készétel), istenien krémes, imádják a gyerekek és felnőttek is, éééés szuperül párosítható - nem tudom, mi másra lehet még szükségünk. Annak ellenére, hogy az amerikaiak szeretik magukénak vallani, a sajtos makaróni tulajdonképpen svájci eredetű, ráadásul kétségkívül a (svájci) Gruyère sajttal elkészítve a legtökéletesebb. (Persze egy kis cheddarral keverve sem rossz, na.) Lássuk is, mi melyik receptet használjuk, és hogy mely borokat javasoljuk mellé!

Hozzávalók (4 adag):

  • 0,7 kg reszelt Gruyère
  • 1 gerezd felaprított fokhagyma
  • 2 evőkanál van 
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő 
  • 1 evőkanál só
  • 0,5 kg szarv tészta 
  • 1 dl friss, száraz fehérbor 
  • 1,5 dl tej
  • 0,5 dl tejszín
  • ¼ teáskanál friss fekete bors 
  • ¼ teáskanál szerecsendió
  • 1 dl fehérbor (opcionális...)
  • zsemlemorzsa (opcionális) 

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Kenj ki egy tepsit fokhagymás vajjal, majd dobd a kukoricakeményítőt a Gruyère sajt feléhez. Ezután forralj vizet és főzd meg a tésztát 10 perc alatt, közben egy másik edényben kezd el felmelegíteni a tejet és tejszínt, és folyamatos kevergetés mellett add hozzá a borsot és szerecsendiót, majd a keményítős sajtot, az opcionális bort, végül keverd mindezt az al dente tésztához. Végül nincs más dolgod, mint beleönteni a mixet a tepsibe, rárétegezni a maradék sajtot. Ha szereted, a tetejére szórhatsz még zsemlemorzsát, plusz csorgathatsz rá egy kis extra fokhagymás vajat. Süsd lefedve 15 percig, majd fedő nélkül további 5 percig, majd 5 percig hagyd hűlni. 

Addig vedd ki a bort a hűtőből! :) 

via GIPHY

Az isteni, krémes, forró mac and cheese-hez szerencsére többféle bor is passzol, de legjobban egy közepes savú, selymesen lágy, testesebb fehérbor illik hozzá, például egy szép (de nem battonage) chardonnay, egy isteni pinot gris vagy egy remek rizling. Ha bacont is adsz a mac and cheese-hez, érdemes egy palack merlot-t kibontani, hogy megismerd a tökéletes harmónia forgalmát! Ha pedig karfiollal dúsítod ezt a finom fogást, próbálj ki hozzá egy elegáns, palackban érlelt pezsgőt.

Szerintünk ezek azok a best-buy borok, amikkel biztosra mehetsz:  

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!