Winelovers

Mit mi után: hogyan állítunk össze egy borsort?

5+1 tipp

2018. november 26. - Winelovers

feher_roze_voros_1800.jpg

Legyen az egy országos borverseny, vagy a szombat esti főzős bulid, nagyon nem mindegy, milyen sorrendben kerülnek felszolgálásra a borok. Vannak bizonyos alapelvek ugyanis, amik mentén haladva profibbnak fogsz tűnni, mint valaha. 

Mi is tudjuk: leginkább arra való egy-egy útmutató, hogy lássuk, mi az, amitől szeretnénk eltérni. Nincs ez másképp a boroknál sem, ezért sem lepődünk meg, ha édes bort kapunk a menü elején, és száraz bort a menü végén. Ugyanakkor bizonyos dolgokat nem szabad figyelmen kívül hagynunk, ha jót akarunk magunknak (vagy másoknak).

Mert ugye te is ittál már fogmosás után narancslevet? És ugye, hogy többet nem fogsz? 

via GIPHY

Egy-egy borsor összeállításánál – legyen szó bármilyen alkalomról – legelőször is el kell döntenünk, hogy mi a fontosabb: az étel vagy a bor? Kellő gyakorlással és tapasztalattal ugyanis bármelyiket ki lehet emelni. Ha viszont a borra helyezzük a hangsúlyt, akkor igenis minden egyes borhoz meg kell keresnünk a megfelelő, önálló ételt, netán komplett menüsort. A cél ugyanis az, hogy a megfelelő választás által többet, nagyobb élvezetet kapjunk annál, mintha önmagában boroznánk (vagy ennénk). 

Éppen ezért nagyon fontos ismerni az étel-bor kombók egyes összetevőinek egymásra gyakorolt hatását, a közösen kialakított ízérzetet. Legutóbb például a bordói stílusú vörösborok VS. ételek témakört jártuk körbe, olvasd el ITT.

Egy borsor felállításakor ráadásul nemcsak az ételekkel való párosíthatóságot érdemes figyelembe venni, hanem azt is, hogy a felszolgálni kívánt tételek hogyan tudják egymást követni. Ha a következő 5 tanácsot megfogadod, mindenki tőled fog ezután boros segítséget kérni!

via GIPHY

  1. A fehérbor előzze meg a vörösbort és az édes bort 
  2. Az egyszerű bor mindig előbb kerüljön asztalra, mint az összetett, komplex bor
  3. A fiatal bort előbb kínáljuk, mint az idős bort
  4. Alacsonyabb alkoholtartalmú előbb, magasabb alkoholtartalmú borok utóbb
  5. Extra sok bor kóstolása közé érdemes beiktatni egy kis frissítő hatású pezsgőt

Persze itt is akadnak kivételek, és nem csak azért, mert két egyforma ízhatású ételt ugyanazokból az összetevőkből is nehéz elkészíteni, de ugye azért is, mert a bor élő anyag, szintén fejlődik, változik. 

Íme egy extra tipp borszervízhez: először a hölgyeknek tölts, közülük is először az idősebbeknek!

Végül pedig annyi, hogy legyen szó bármilyen eseményről vagy borokról, a legfontosabb az, hogy kóstolón jól érezzük magunkat vendégeinkkel együtt. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása