Winelovers

Már itt vannak a küszöbön 2019 italtrendjei

Melyik csillag ragyog tovább, és melyik merül feledésbe?

2018. november 29. - Winelovers

timetowine2019.jpg

Az ital biznisz gyorsabban pörög, mint valaha, alig bírjuk kapkodni a fejünket, hogy mi éppen a legtrendibb. Jönnek-mennek a színes-szagos, mindent forradalmasító megoldások, és persze már most meg lehet jósolni azt is, mire számíthatunk 2019-ben. Jöjjön 10 italos trend, amit mostantól te is követni fogsz. 

Nemrégiben került napvilágra a William Grant & Sons gigacég jelentése, amelyben azt boncolgatják, milyen italok maradjanak rajta vagy éppen kerüljenek rá radarunkra a jövő évben. Miután egy fél évszaknyi lemaradással loholunk a világvárosok után, nem nehéz megjósolni a közelgő újdonságokat. 

Mivel a vevők egy teljesen új generációját, és az ő újfajta igényeiket kell kielégíteni, ezért a jövőben az italok származási helye sokkal kevésbé lesz fontos (kivéve, ha egzotikus/elfeledett területről származik). Helyette az érdekli a fiatalokat, hogy a termelők újrahasznosított palackokat használnak-e, vagy hogy organikus, gluténmentes esetleg vegán borról van-e szó. 

A fogyasztók ma értéket akarnak a pénzükért, ráadásul olyat, ami igazodik etikai, politikai nézeteikhez is. És mindezt gyorsan

– avatta be az olvasókat Matt Billinghurst, a William Grant & Sons marketing igazgatója. Azt is elárulta, hogy a legnagyobb londoni italos cégek (Majestic Wines és Aldi) éppen az alkoholmentes, illetve alacsony alkoholtartalmú italok repertoárjának bővítésén munkálkodnak, és azon kézműves sörök, illetve ginek választékának kiszélesítésén, amelyek átláthatóan kommunikálják összetevőiket. 

Hogy mi minden várható még az évben, azt a következő 10 pontban összegezzük.

1. Mentesek és csökkentettek

non-alcoholic-wine-1522098326.jpg

Alkoholmentes borok a boltok polcain. Hm. 

A Nieslen 2017-es adatai szerint idén az alkoholmentes borokból 66%-kal (majd mutassatok ilyet itthon, ha tudtok), az alkoholmentes sörökből pedig 37%-kal több fogyott. És ez csak egy aspektusa az egyre inkább egészségtudatos, és wellness-kedvelő tömegek elvárásainak, akik miatt ma már megkerülhetetlen, hogy mindennek legyen alkoholmentes verziója is.  

>>> Érdekel, hogy mennyi alkohol van a borban? ITT kiderül!

2. Etikus borok

Nem meglepő, hogy mára a vegyszermentesség és a fenntartható fejlődés ugyanolyan alapvető fontosságú lett, mint hogy a bor szőlőből készüljön. A londoni italboltok polcain ezért kiemelt helyet kapnak például a vegán borok, mint ahogyan az organikus tételek is, amelyeknél (borászok, figyelem!) jelenleg semmi sem népszerűbb.

>>> A szakértők körében egyébként továbbra is vitatott a "természetes" kategória pontos értelmezése, mi ITT írtunk az organikus és biodinamikus borok közti különbségről!

3. Rum

A gin- és mezcal-őrület tovább gyűrűzik 2019-ben is, de a két toplistás itóka mellett megjelennek a sötét (érlelt, fűszeres) rumok is. A röviditalok piacán minden, ami különleges, reflektorfénybe kerül, pláne ha "kézműves", vagy ha saját szeszfőzdéből érkező italt jelent. 

>>> Ha elmélyednél a párlatok világában, akkor EZ a menő kurzus neked szól!

4. A ginnováció folytatódik

pink-gin-copy-427x640.png

Az italok között továbbra is úttörő marad a gin, minden egyes innovációjával együtt. Korábban írtunk már arról, hogy a folyadék helyett gőz halmazállapotában is fogyaszthatunk gint – ettől leszakadt az állunk. Aztán jött a pink gin meg a színváltós gin, szóval ezután is biztosan érdemes lesz figyelni az abszolút trendszetter ginre. 

5. Kézműves sörök

A kézműves és helyi sörök körében nagyobb robbanás várható, mint valaha. Az elmúlt egy évben ugyanis világszerte 46%-kal nőtt ezen sörök fogyasztása, az igény pedig egyre csak nő. Mellettük a nagyok pedig csak úgy tudják vezető pozíciójukat megtartani, ha hitelesek és önazonosak maradnak. 

6. A méret igenis lényeges

A 0,75-ös mérethez képest továbbra is előtérben maradnak a bulizásra sokkal inkább alkalmas – és remek ár-érték arányú – magnum, azaz 1,5 literes palackok, illetve azok is, amelyek inkább egyszemélyes használatra születtek. A külföldi Tesco üzletekben például ott figyelnek az új, kisebb kiszerelésű új-zélandi sauvignon blanc, a Valpolicella, Beaujolais és Rioja Reserva borok is. A kulcsszó a praktikusság!

mereng-2009-600x600-2-1000x1000.png

Ez például egy 0,375-ös Bikavér Superior (!), a St. Andreától

7. Hibrid italok

Továbbra is trendik maradnak azon italok, amikben valamilyen fúziót fedezhetünk fel: ilyenek a whisky-s hordóban érlelt sörök, a jégboros hordókban érlelt whisky-k, vagy bármilyen egyéb kombináció. A lényeg a harmónia és az újdonság ereje. 

8. Alternatív csomagolás

A vásárlók manapság etikusabbak, mint valaha, ezért a termelőknek fel kell készülniük arra, hogy komoly figyelem irányul az italok csomagolására is. És ez nem csak azt jelenti, hogy minden, ami újrahasznosított, vonzó a vásárló számára, hanem azt is, hogy a dobozos / előre kikevert / könnyen szállítható megoldásoktól lesznek a legboldogabbak. Ne lepődjünk meg tehát, ha hamarosan nálunk is megjelennek a dobozos borok! (Ti láttatok már?)

9. A lényeg, hogy pezsegjen

champagne_pezsgo_kapszula_pink_arany_istock.jpg

Továbbra sem látszik leáldozni a habzóborok és pezsgők (2011 óta ragyogó) csillaga, sőt, úgy tűnik, egyre fényesebben ragyog majd. A champagne jobb ár-érték arányú változatai, azaz a cava (spanyol), a crémant (francia), az English Fizz (brit) vagy a Cap Classique (dél-afrikai) tételek nagyot fognak menni, ugyanúgy, mint ahogyan a prosecco iránti igény is az egekbe szökik. 

>>>  2018. december 27-én Budapest legtrendibb helyszínén, a Buddha Barban több mint 40 pezsgőt és aszút kóstolhatsz korlátlanul, a Champagne Skybarban pedig térítés ellenében olyan neves házak tételeit érheted el, mint Roederer, Palmer és Telmont, de emellett Szepsy István borai is megtalálhatók lesznek. Ki jön pezsgőzni? Részletek ITT!

10 .Visszatér a vermut

Minden jel arra utal, a kézműves koktélok világában a jövőben kiemelt szerepet fognak kapni a vermutok is. 2021-re várhatóan az egész világot újrahódítják, Amerikától Ázsiáig. Ennek oka, hogy több aktuális trendbe is remekül bele tud illeszkedni, többek között mert tulajdonképpen a bor újrahasznosított változatáról van szó, ami ráadásul egészséges gyógyfüvekkel és fűszerekkel erjed tovább. 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!

süti beállítások módosítása