Winelovers

3+1 dolog, amit most tudtam meg az új Teleki pezsgőről

És ami miatt neked is kelleni fog

2018. december 17. - Winelovers

teleki_1800x1200.jpg

A Teleki borokat biztosan te is jól ismered már, hiszen a legtöbb üzlet polcain ott figyelnek. A biztos minőségű, verhetetlen ár-érték arányú borok mellé azonban most bekerült egy prémium kategóriás pezsgő is, amin több szempontból is megakadt a szemünk. 

Összeszedtük azt a három (plusz egy) dolgot, amit már most tudnod kell az új pezsgőről, mert lehet, hogy ezek után kicsit átalakítod az ünnepi boros-pezsgős bevásárló listát!

De először... Mi is az a pezső?

Korábban írtunk már róla, de érdemes feleleveníteni, hogy a magyar nyelvben a pezsgő szót használjuk eltérő módszerekkel előállított buborékos italokra is. Ez viszont elég csalóka, mert onnantól nevezhetsz valamit a magyar nyelvben pezsgőnek, hogy a buborékok természetes úton jönnek létre a már kierjedt borban. Manapság a klasszikus pezsgő francia otthonától távol, a világ számtalan pontján vágják a borászatok fejszéjüket magas minőségű, palackban erjesztett és érlelt pezsgők készítésébe. Például Villányban.

A nagysikerű Teleki borok szortimentje mellé bekerült idén egy prémium kategóriájú, gyönyörű címkéjű és remek beltartalmú pezsgő is. Ő lenne a Csányi Pincészet vadiúj Teleki Villányi Pinot Noir Rosé Brut 2016 tétele, ami mellett nem tudunk csak úgy szó nélkül elmenni. Mondjuk is, hogy miért. 

via GIPHY

1. 100% pinot noirból készült, tradicionális eljárással

"Klasszikus pezsgő elkészítésére szerintem a klasszikus fajták, a chardonnay és pinot noir a legalkalmasabbak. Ebből lett a pinot noir, egyrészt mert nekünk még nincs chardonnay-nk, másrészt pedig szüreti időpont szempontjából a pezsgő alapbor szőlője nagyon érzékeny."

– így kezdte mondanóját a Csányi Pincészet igazgatója, Romsics László, aki a villányi gigapincészet előtt 21 évet töltött el a Törleynél. Pezsgős tapasztalata tehát bőven van. 

Hozzátette: "A Villányi borvidék nem egy klasszikus pezsgős borvidék. Még a pinot noir sem volt egyszerű, eredetileg nem is a kisharsányi Dobogó dűlőt néztük ki, csakhogy a másik területen a fürtökön az egyes szemek érése heterogén volt, ez pedig kizáró ok. Másfelől pedig a pezsgő alapbor esetében nincs értelme a szőlő paramétereinek az alakulását figyelni csak, mert nem mindig elég beszédesek, helyette sokat kell kóstolni a szőlőt. Magam sem gondoltam volna például, hogy ilyen korán kell majd szüretelnünk, de amikor augusztus elején kimentem kóstolni, tudtam, nem lehet tovább várni." 

A csúcsminőséget tehát László maximalizmusa mellett a méthode traditionelle, azaz palackban érlelős módszer is biztosítja. 

A 100% pinot noir pezsgőket egyébként blanc de noirs-ként is ismerjük, ami arra utal, hogy a pezsgő kizárólag kékszőlőből készült. Erről bővebben például a Vinoporton is olvashatsz.

2. A közelgő Pezsgő és Aszú Kóstolón debütál

December 27. lesz a napja, amikor a nagyközönség először találkozhat ezzel az újdonsággal. A Buddha Bar Budapest buja lounge helyiségében kerül megrendezésre ugyanis a Pezsgő és Aszú kóstoló, ahol több mint 40 aszú és pezsgő lesz kóstolható, köztük ez az újdonság is! Ráadásul egyelőre csak 2000 palack van belőle. 

>>> Részletek a rendezvényről ITT!

teleki_pezsgo_760.jpg

3. Kirobbanóan gyümölcsös stílusú, szóval sokak kedvence lesz

A végeredmény egy halvány tónusú, elegáns rozé pezsgő lett. Az erjesztés kicsit magasabb hőmérsékleten történt, hisz ezáltal egy inkább neutrális alapbor születik, ahol megtartották a friss, ropogós savakat is. 

Színben, illatban jól beazonosítató az intenzív őszibarackos, narancsos jelleg, de már egyértelműen megjelennek a finom, diszkrét élesztős jegyek is, amit annyira imádunk a pezsgőben. Azáltal, hogy 20 hónapig seprőn volt, nagyon szépek a buborékok is, krémesen olvadnak a szájban. A 7-8 grammnyi maradékcukor teszi végül tökéletesen kerekké a kortyot, amit garantáltan mindenki imádni fog a családban és a baráti körben is. 

Mindemellett nagyon finom szövésű, feszes a szerkezet és kristálytiszta ízek jellemzik. A pezsgő (egyelőre) gyümölcsös jellegét a vibráló friss savtartalom emeli ki, és mivel az apró buborékok lassan olvadnak a szájban, érdemes hosszan, élvezettel kortyolni. Szánjuk rá az időt! 

Tudod mire utal a Brut kategória? A pezsgő cukortartalmára. A Brut, azaz száraz pezsgőkben ugyanis  kevesebb, mint 15 gramm/liter cukor van.

 

img_0212_2.JPG

+ 1 Már online is elérhető

Ha inkább házhoz rendelnéd, IDE kattintva már meg is teheted! 

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása