Winelovers

Miért ne igyál, ha a pult másik oldalán állsz

Vagy mégis?

2018. december 31. - Winelovers

istock-541288028.jpg

Nevezhetjük foglalkozási ártalomnak, vagy az üzletpolitika részének is, de tény, hogy bizony néha-néha elkaphatjuk a pillanatot, ahogy a pult másik oldalán állónak legurul egy pohárka ital. De vajon jól van ez így? 

Amikor Budapest egyik vezető éttermében dolgoztam sommelier-ként, a bor- és pezsgőkészlet kezelése is a feladataim közé tartozott. Próbáltam is maximális szigorral kezelni a készlet fogyását, minden pohár ajándék prosecco mögött kellett legyen indoklás, és minden hibás palack "leselejtezését" is személyesen hagytam jóvá. Mégis, valahogy mindig volt hiány a készletben, aztán idővel rájöttem, hogy miért. 

És nem arra gondolok, hogy a kollégák stikában szűrnek. 

Egyrészt mert ezt úgysem igazán lehet kivédeni, ráadásul sok étteremtulajdonos az ily módon növekvő forgalom miatt szemet is huny a dolog felett. Hiszen ha jókedvű a pincér/pultos, a vendég is az lesz. Ugyanakkor tény, hogy ma már jóval szigorúbban kezelik a pult mögötti italozást, mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt (vagy még korábban), hiszen a vendégek igényei, és maga az iparág is rengeteget változott. Azonban a teljes tiltás és a moderált fogyasztás informális elfogadása között még mindig vékony a választóvonal. 

Hogy hol mik a szabályok, azt nem én döntöm el. Mint ahogy azt sem, hogy kinek milyen értékrendje van. Vannak viszont bizonyos dolgok, amiket érdemes figyelembe venni, főként azoknak, akik hivatásszerűen űzik a vendéglátást – a megélhetési vendéglátósokról most kár szót ejteni. Lássuk, milyen szabályokat érdemes betartani annak érdekében, hogy az üzlet is jól pörögjön, és te a pult mögött állva szintén pörögni tudj.

1. Sose juss el odáig, hogy berúgsz

via GIPHY

Nevess ki, amiért úgy érzem, ezt le kell írni. De egyből tudnék mutatni neked pár helyet a városban, ahol a csapos már akkor részegebb nálad, amikor még csak belépsz az ajtón. Még ha engedélyezett is a moderált alkoholfogyasztás munka közben, akkor is tudd megőrizni a méltóságodat. Ez mindennél fontosabb, pláne, ha profi vagy. 

A Los angeles-i The Spare Room nevű hely vezetője (Yael Vengroff) szerint viszont: "Ha szórakoztatóbbá és jobb társasággá válsz pár felestől, de közben továbbra is tudod koordinálni a munkád, akkor tőlem mehet a dolog."

2. A kevesebb több?

via GIPHY

A Liquor.com által megkérdezett bar managerek szerint ráadásul konkrétan szabály, hogy a jó csapos igenis együtt iszik a vendéggel, ha úgy kívánja a helyzet. Vannak ugyanis olyan helyzetek, amolyan rituálék, amikor a koccintás mellett le kell gurítani 1-1 shot-ot a törzsvendéggel. Ez a megbecsülés és elismerés jele, azt fejezi ki, hogy szívesen szórakozunk vele együtt, és ugye ez az, amiről tulajdonképpen maga a vendéglátás szól. 

3. A láthatatlan kényszerítő erő

via GIPHY

Persze vannak olyan esetek is, amikor a vezetőség inkább a békés utat választja, és a többség "kényszerítő" erejére bízza a dolgot. Ha ugyanis egy alapból alkoholt kerülő brigád dolgozik a helyen, ahol a vezetőség is fennhangon hirdeti az anti-alkoholos hozzáállást, akkor egy idő után az alkoholt fogyasztó kisebbségben levő felszolgáló is követni fogja őket. Egyszerűen nem tartozik majd a normához, és ha senki nem csinálja, akkor ő sem fogja. A többség dönt. 

4. Ne feledd, ez a munkád

via GIPHY

A fentiek mellett azt se felejtsük el, hogy a vendéglátásban dolgozók többnyire tényleg imádják, amit csinálnak, és komolyan is veszik azt. Így pedig már nem is kérdés, hogy nem éri meg az esti műszakba rossz közérzettel, esetleg másnaposan beleugrani. Ha jó munkát akarnak végezni és igazán jó élményt nyújtani a vendégeknek, akkor kipihentnek kell lenni. 

És végül... Íme egy videó arról, hogy milyen is a legőszintébb kocsmáros:

Te mit gondolsz, belefér, ha néha koccintanak a pultosok a vendégekkel? Írj nekünk Facebookon!

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása