Winelovers

Mit is jelent a terroir?

Dobálózunk vele, de értjük is?

2019. január 15. - Winelovers

istock-934270970-01.jpeg

Gyakran hallhatsz mostanában olyan szófordulatokat, mint hogy a terroir felülírja a szőlőt vagy a borban tükröződik a terroir jellege, netán a terroir-jegyeken felül megjelenik a borász egyénisége is. Ám nem kell egyből szótárt nyiss és még a terroristáktól sem kell megijedned. Már mondjuk is, mit jelent a terroir szó!

Tény: minél többet jársz borkóstolókra, vagy olvasol boros tartalmakat, annál több szó kerül majd be a sznobszótáradba. Hogy a borértő barátaid beszélgetését is megértsd, most az egyik leggyakrabban használt francia kifejezést vesszük górcső alá; ez pedig a terroir.

A szó eredeti jelentése: föld, talaj, vagy inkább terület, hiszen a talajnál azért tágabb környezetet jelent; a szőlőnövényt befolyásoló természeti tényezők összességét, úgymint talaj, éghajlat, vízelvezetés, kitettség (milyen magasságú és szögű lejtőn vannak a szőlőtőkék), illetve a helyi borkészítési kultúra.

A borászati szaknyelvben persze még ennél is átfogóbb a jelentése: a termőhelynek a termesztést meghatározó valamennyi sajátossága, és azok egyedi, együttes kölcsönhatása. Azaz a szőlőtermesztéshez és bortermeléshez kötődő eredetmegjelölési egységet jelenti, amely a termőhely ökológiai adottságain (talaj, éghajlat, domborzat, stb.) és fajtaösszetételén kívül a szőlőtermesztési és bortermelési hagyományokat, eljárásokat is magába foglalja. A terroirhívők szerint a termőhely adottságai teszik egyedivé és megismételhetetlenné a bort. A bornak úgymond a szőlőben kell elkészülnie, a pincében már tilos bármit hozzáadni, korrigálni, sminkelni. 

via GIPHY

Hogy könnyebb legyen megjegyezni, a marketingből átvett 4P-hez hasonlóan a terroirt a 4T-vel is jellemezhetjük:

  • társadalom,
  • történelem (borvidéki kultúra és hagyományok),
  • természet (klíma és a szőlőfajta, klón, alany típusa és kora)
  • és végül talaj (annak típusa, mélysége, színe, fizikai és talán kémiai összetettsége).

Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy végül milyen bor kerül a poharunkba. 

Tehát egészen más a Napa-völgy terroirja, mint Bordeuax-é, vagy éppen Tokajé, és ez így van rendjén. Hiszen hiába terem például chardonnay a világ minden táján, Meursault akkor is csak egy van. A terroir adja meg a lehetőségét, hogy valami mást és egyedit mutassanak a borászok a világnak.  

Tetszett a bejegyzés és érdekel a borok világa? Olvasd el a Winelovers blog többi írását is, vagy csatlakozz borrajongó közösségünkhöz!
süti beállítások módosítása